Framtidens hållbara stad byggs på höjden

Den moderna staden och rådande urbanisering kräver nya lösningar. Att bygga på höjden sparar inte bara yta utan även miljö och möter de behov som finns nu och framåt.
– Morgondagens urbaniter vill njuta fördelarna av att bo modernt i citynära lägen, de delar gärna resurser med sina grannar och vill ha pengar över till annat än boende. Vårt bostadsutvecklingsprojekt Tellus Towers blir Stockholms första riktiga skyskrapor och är en skräddarsydd produkt för denna målgrupp, säger Mattias Roos, VD och koncernchef för SSM.

SSM säger sig inte bara bygga bostäder, bolaget bygger stadsmiljö med helhetstänk och har starka visioner om hur. 

– Vi vill utveckla staden och våra projekt ska bidra till allas Stockholm. Vi har en unik situation med flest singelhushåll i världen, närmare 50 procent, och ständig brist på bostäder. Det finns ett genuint behov av olika slags boenden som vi vill möta. Fler måste kunna ha råd att bo i citynära lägen och fler vill dela på resurserna - därför bygger vi alltid in någon form av gemensamhetsytor som tex pool, takterrasser, bilpooler med mera i våra projekt. Vi vill också skapa öppenhet och tillgodose flera önskemål som levande kvarter med restauranger och butiker i bottenplan och hus med mötesplatser, som torg fast inomhus, säger Mattias Roos.

Det mest visionära  projektet just nu är Tellus Towers. De två tornen blir bland norra Europas högsta bostadshus och de högsta bostadshusen i Stockholm med sina cirka 240 respektive 180 meter. De rymmer cirka 1 200 bostäder, varav drygt 95 procent är ettor och tvåor. Placeringen blir vid Telefonplans tunnelbanestation straxt utanför Stockholms city.

– Vi vet genom undersökningar att vår målgrupp -”morgondagens urbaniter” - sätter boende utmed spårbunden trafik högst. Det är dessutom hållbart att bygga där kommunikationer och infrastruktur redan finns. 

Placeringen vid Telefonplan har en intressant historia. I kvarteren låg tidigare Ericssons huvudkontor och på platsen redan då ett högt torn som var en känd silhuett i gamla tiders Stockholm. 

– I den nya staden har Ericsson-tornet kommit i skymundan med fler höga hus i närheten men nu plockar vi fram detta igen. 

Tellus Towers - unika, multifunktionella lägenheter 
SSM har en vision om att bygga ”afford­able” enligt mottot ”bo mindre - lev större”. Det handlar om att bygga yteffektivt och smart. Det är därför som 95 procent av de 1 200 bostäderna i Tellus Towers är en- och tvårums­lägenheter med unik funktionalitet.

– Våra lägenheter är byggda enligt konceptet ”multi-use-of-space” skapat av Hong Kong-arkitekten Gary Chang. Väggar och inredning kan dras ut och flyttas runt vilket gör att flera funktioner ryms på samma yta och man anpassar själv utifrån det behov man har för stunden, säger Mattias Roos.

Vad sägs om walk-in-closet, parallellkök som tas fram genom att flytta en vägg som annars fungerar som förvaring, mobil workstation, gästrum, man kan duka till tio personer, biorum... 

Utöver Tellus Towers har SSM under 2017 säljstartat flera spännande projekt, alltifrån bostäder 40 meter över marken i Bromma Boardwalk till studentbostäder till en rimlig prislapp i Sollentuna. Alla projekt är flerbostadshus i kvarter med skräddarsydda storlekar för målgrupen inriktade på att leverera så mycket funktion som möjligt. 

Presenteras av:

SSM är den ledande bostadsutvecklaren i Sverige inom prisvärda och funktionssmarta bostäder. Bolagets vision är en bostads­marknad med plats för så många människor som möjligt och bolaget har som målsättning att producera 60 procent bostadsrätter, 30 procent hyresrätter och 10 procent studentbostäder. Bolaget riktar sig till målgruppen – morgon­dagens urbaniter. SSMs bostadsprojekt utmärker sig genom att ta hänsyn till social integration och bostäderna är yteffektiva med hög andel gemensamhetsytor samt delade tjänster. Bostäderna är belägna utanför city med närhet till god spårbunden kommunikation. I februari 2018 finns cirka 7 000 byggrätter i portföljen, varav 1 414 bostäder är i produktion men en försäljningsgrad om 97,0 procent. Försäljning pågår för närvarande i sju olika projekt inom Storstockholmsregionen (se ssmliving.se). SSM noterades på Nasdaq Stockholm (Mid-Cap) den 6 april 2017.

Läs mer här