Så enkelt är det att skydda sig mot id-kapning

30 sekunder. Så snabbt går det att aktivera Adresslåset, en gratistjänst som låser möjligheten för andra att eftersända din post till en annan adress. En väldigt enkel lösning på ett desto krångligare problem.

För de allra flesta är det en självklarhet att låsa dörren till sin bostad för att hindra ovälkomna besökare. Men långt ifrån alla har i dag låst sin adress för att hindra obehöriga att stjäla posten. Detta trots att det faktiskt är vanligare med id-kapning än bostadsinbrott.

Id-kapning, eller identitetsintrång, kan innebära att någon obehörig styr om din post till en annan adress. Helt plötsligt saknas din post i brevlådan, du missar att betala fakturor som du inte ens sett skymten av och den där bröllopsinbjudan från vännen som ska gifta sig i sommar kommer aldrig.

– Eftersändning är en bra tjänst som gör det möjligt för dig som exempelvis ska åka utomlands en längre tid att ställa om posten till en närstående som kan ta hand om brev och räkningar när du är borta. Tyvärr finns det ibland smarta bedragare som utnyttjar den här möjligheten, säger Carin Andersson, vd på Svensk Adressändring.

Svensk Adressändrings tjänst Adresslåset används i dag av 300 000 svenskar. Adresslåset är gratis för att alla människor på ett enkelt sätt ska kunna skydda sin adress och förebygga id-kapning.

– Om man vanligtvis inte får särskilt mycket brev i sin brevlåda kan det vara svårt att upptäcka om någon styrt om din post. Det är alltså inte alltid helt lätt att upptäcka problemet, men desto lättare att undvika sådana intrång, säger Carin Andersson.

Alla som har ett bank-id kan logga in på Adresslåsets hemsida. Där fyller du i personnummer, telefonnummer och mejladress – för att sedan några sekunder senare vara skyddad mot ofrivilliga adressändringar. Nu kan ingen annan än du själv eftersända eller lagra din post. Skulle någon försöka sig på någon av dessa saker får du ett varningsmeddelande.

– Jag har själv blivit utsatt för en bedragare som eftersände dotterns post, vilket skapade en hel del onödig oreda. Med Adresslåset är det enkelt att undvika problemen som en ofrivillig adressändring kan innebära. Det går superfort, är helt kostnadsfritt och skapar en stor trygghet, säger Carin Andersson.

Adresslåset är en kostnadsfri tjänst från Svensk Adressändring som förhindrar bedragare från att eftersända din post. Svensk Adressändring ägs av PostNord och Citymail och hjälper dig också att styra om posten när du flyttat eller tillbringar sommaren i stugan.

Läs mer