Digitalisering av byggbranschen driver nya arbetssätt

Nya digitala arbetsprocesser ökar effektiviteten inom byggbranschen.
BIM, digitala tvillingar och automatiserade designprocesser är tekniker som används allt mer.
– Det är tydligt att ett digitalt arbetssätt gör projekten smidigare. Här kan vi hjälpa till, säger Martin Burrows, Business Area Director på Symetri.

Digitaliseringen av byggbranschen tar nu allt större fart, både med nya digitala verktyg och med kompetensutveckling inom det digitala området.

Symetri, som stöttar arkitekter och konsulter som i sin tur arbetar på uppdrag av till exempel byggföretag eller Trafikverket, ser tydligt att de kunder som parallellt med sin investering i programvaror också investerar i kompetensutveckling inte bara ökar kunskapen inom bolaget utan också blir effektivare och levererar högre kvalitet. I slutändan får de också nöjdare kunder.

– När digitalisering nu tar fart på riktigt är det minst lika viktigt att använda rätt verktyg och modeller som att man har kunskap i hur de fungerar. Då skapas också ett mer standardiserat arbetssätt, säger Martin Burrows.

BIM, Building Information Modeling, innebär att metoder och processer i byggprojekt, från  skiss till förvaltning, hanteras digitalt. Ritningar, tidsplaner, dokumentation, statusuppdateringar och annat finns tillgängligt när de behövs, både i datorn och i en smartphone. 

Digitala lösningar förenklar
Digitala tvillingar kan enklast beskrivas som en noggrann digital representation av något fysiskt som antingen befinner sig i ett designskede, är under konstruktion eller existerar fysiskt. 

– Här kan man redan i ett designskede bygga modeller, göra simuleringar, använda VR och Augumented reality, sätta parametrar och förbereda för sensorer i den kommande slutprodukten, säger han.

Automatiserade designprocesser handlar om att med digitala modeller på olika sätt återanvända utfört arbete för att spara konstruktionstimmar. 

– Vi satsar nu mycket på att stötta våra kunder både i val av rätt programvara och i att de har rätt förutsättningar att också jobba i dem, avslutar Martin Burrows. 

Vi på Symetri arbetar för att skräddarsy digitala produktlösningar för BIM, produktdesign och livscykelhantering tillsammans med våra kunder, så att de kan få mer gjort på kortare tid.

Med cirka 500 medarbetare och över 150 000 användare i norra Europa kan vi erbjuda effektiva lösningar och tillhörande vägledning inom allt från 3D-modellering och simulering till PLM (Product Lifecycle Management) och BIM (Building Information Modeling).

Läs mer på: www.symetri.se