Systembolaget vill toppa listan som bästa arbetsplats

Det pratas mycket om mångfald och fördelarna är många i arbetsrelaterade sammanhang. Hos Systembolaget ser vi flera initiativ inom området – initiativ som ska bidra till att ta den statliga aktören till en position som Sveriges mest attraktiva arbetsgivare.

I Systembolagets över 400 butiker från norr till söder finns medarbetare som behärskar språk som är fler till antalet än faktiskt anställda i butiken. Olika bakgrunder och erfarenheter ser den statliga aktören som en styrka och ambitionen är att spegla sina kunder och samhället i stort.

Det har gjort att mångfald i dag är ett av bolagets nyckeltal – och fördelarna är flera, större bredd av perspektiv bidrar bland annat till att verksamheten utvecklas – bortom att bidra till det tionde av FN:s globala mål; att minska ojämlikheten.

En annan är att det underlättar i mötet med kunden.

”Tror på vårt syfte”
Systembolaget finns till för att alkoholskadorna blir mindre om alkohol säljs utan vinstintresse. I uppdraget från staten ingår att informera om alkoholens risker, ge bra service och sälja med ansvar. Det är något som lockar många. En av dessa är Sia Baygi, analytisk driftsutvecklare.

– Jag tror på vårt syfte, att sälja utan vinstintresse. Det blir roligare att jobba när vi vet att vi påverkar samhället positivt. Vi brinner för det ansvaret.

Från extrajobbare till analytisk driftsutvecklare
Sia visar även på de stora karriärmöjligheter som finns på Systembolaget. Han har själv gått från extrajobbare till att anta rollen som analytisk driftsutvecklare.

– Jag började jobba här i samband med mina studier och fick efter det en praktikplats på strategiavdelningen. Därefter har jag arbetat som controller mot två olika verksamhetsområden och sedan 2018 har jag en mer analytisk roll som driftsutvecklare på försäljningsavdelningen.

Sia beskriver en omtänksam, inspirerande och kunnig miljö. Det är också bolagets tre värdeord.

– Det är en väldigt bra kultur – alla är omtänksamma och trevliga. Vi vill också hela tiden bli bättre för våra kunder, det är inspirerande, säger han.

”Jag lever min dröm”
Även Marina Miloradovic, butikschef i Tomelilla, har utvecklats på bolaget – från försäljare till butikschef.

– Jag har jobbat här i tio år och är verkligen stolt. Det finns stora möjligheter till utveckling och vill man klättra så kan man det, helt klart. Systembolaget öppnar dörrar för alla som vill, säger hon och avslutar:
– Vi har ett viktigt uppdrag och har kunderna i fokus. Tillsammans inspirerar vi även varandra till att bli sitt bästa jag, jag kan säga att jag lever min dröm.

Läs mer om Systembolaget här

Presenteras av: Systembolaget

Anställda: 5 950
Butiker och ombud:
446 butiker och drygt
470 ombud, från Kiruna
i norr till Trelleborg i söder