Charlotte Lindström, processledare för Kuststad 2025

Från hamnstad till attraktiv kuststad

Trelleborg står inför sitt största utvecklingsprojekt i modern tid. Hamnen ska flyttas österut för att skapa ett logistiknav och ta tillvara Trelleborgs strategiska läge. Samtidigt frigörs ett stort område där kommunen planerar för 7000 nya kustnära bostäder.

Utöver nya bostäder kommer det också finnas skola, service, kultur och olika typer av verksamheter i den nya stadsdelen. En lång strandpromenad, badplatser och kajer bjuder in till strandliv och attraktiva mötesplatser.

Med bara 30 minuter med tåget till Malmö och som en del i Öresundsregionen finns det stora möjligheter för Trelleborg att växa.

– Vi har den lilla stadens kvaliteter och den stora stadens utbud, säger Charlotte Lindström, processledare för Kuststad 2025.

Strategiskt läge

Trelleborgs hamn är den enda hamnen i Sverige som tar emot järnvägsfärjor. Genom flytten av hamnen österut skapas ett modernt logistikområde som knyter samman väg, järnväg och sjöfart. Transporterna mellan land och hav förenklas, och det kommer finnas möjlighet till omlastning mellan olika trafikslag. Området, med namnet Business Center Trelleborg, blir ett nav för logistik, service och uppställningsytor för hamnens kunder.

– Det är ett helt unikt läge och här ser vi stora möjligheter att utveckla ett logistikcentrum med förbindelser både ner i Europa och upp genom Sverige och Norden, säger Charlotte Lindström.

Byggnationen av de nya bostäderna innebär en ökad befolkningsmängd och den växande befolkningen blir en viktig framgångsfaktor i stadsutvecklingen.

– Fler invånare ger ett bättre underlag för ökad service och handel och bidrar till kompetensförsörjningen, säger Charlotte Lindström.

Miljöteknik i framkant

Med miljöteknik i framkant för en hållbar stad, inte minst inom energiområdet, kan Trelleborg erbjuda unika möjligheter för innovation, tillväxt och spännande samarbeten.

– Det finns flera olika satsningar inom kommunen på både vätgastankstationer för transportsektorn, vätgasproduktion och förnybara satsningar inom hållbar stadsutveckling. Allt för att skapa en så hållbar och energieffektiv stad som möjligt, säger Maria Malm Skarin, marknads- och försäljningschef Trelleborgs Energi.

Läs mer här!

Faktaruta:Trelleborgs stad står inför sitt största stadsutvecklingsprojekt någonsin när hamnen flyttar österut och staden möter havet. Med Kuststad 2025 planeras satsningar på näringsliv, infrastruktur och omkring 7 000 nya havsnära bostäder. Trelleborg har som mål att öka invånarantalet till 50 000 år 2028 och 55 000 år 2035.

Läs mer här!