Blodprovstest för tidig upptäckt av sjukdom – är det möjligt?
Inom ramen för Västerbottens interventionsprojekt har många upptäcker gjorts med hjälp av blodprover lagrade vid Region Västerbottens biobank. Flera studier har bidragit till positiva effekter för både folkhälsan och patienter. Det nya forskningsprojektet PREDICT ska utveckla forskningen ytterligare och skapa möjligheter för en ännu mer individanpassad precisionshälsa. Målet är att öka användningen av blodproverna till forskning och genom olika studier hitta markörer i blodet för tidig upptäckt av sjukdom. 74 000 västerbottningar har inbjudits till studien.
– Vi vill hitta biomarkörer som skvallrar om risker för sjukdomar innan de uppträder, förstå hur sjukdomar uppkommer och se hur samspelet mellan olika sjukdomar ser ut, säger Beatrice Melin, professor i onkologi vid Umeå universitet och huvudprojektledare för PREDICT.
Västerbottens hälsoundersökningar har pågått i hela länet sedan 1990. Idag finns det i biobanken 109 000 unika individers blodprov som deltagarna har donerat för forskning när de gått på hälsokontroller vart tionde år sedan de fyllde 40. PREDICT startades efter att Medicinska fakulteten vid Umeå universitet beslutade att utreda hur man bäst kan använda redan insamlade prover för framtidens precisionshälsa, det vill säga individanpassade hälso- och vårdinsatser.
Vill koppla biomarkörer till viss sjukdom
– Vi jämför de som senare i livet har haft en viss sjukdom med de som ännu inte har fått sjukdomen. På det sättet kan man hitta nya blodbiomarkörer som är kopplade till en viss sjukdom, säger Elin Thysell, forskare och biträdande huvudprojektledare för PREDICT.
Hälso- och sjukvården utvecklas allt mer mot att använda riktade behandlingar och screeningsstrategier skräddarsydda utifrån varje persons individuella profil.
Att använda ett enkelt blodprov för att tidigt upptäcka sjukdom är kostnadseffektivt och kan på ett effektivt sätt minska dödligheten enligt Beatrice Melin.
– För patienten finns det stora vinster med att bara behöva ta ett blodprov på hälsocentralen istället för att kanske behöva göra röntgenundersökningar vid misstanke om sjukdom eller som screening, säger hon och tillägger att även precisionen kan bli bättre om man också beaktar patientens övriga miljömässiga risk- och friskfaktorer.
Hitta och kvalitetssäkra nya biomarkörer
I PREDICT-projektet ska man försöka hitta nya biomarkörer – proteiner, metaboliter (små nedbrytningsämnen) eller genetiska variationer – i de befintliga proverna. Efter tester i kliniska studier kan dessa sedan användas inom hälso- och sjukvården för att förebygga, behandla eller bota en rad olika sjukdomar.
Ny teknik gör det nu möjligt att testa nya typer av breda så kallade omikplattformar för proteiner eller nedbrytningsämnen. Tidigare har man ofta undersökt ett eller några få ämnen i taget. Med de nya tekniska plattformarna kan man undersöka tusentals proteiner samtidigt och ändå bara använda en liten del av det sparade provet.
– Det här ger helt nya möjligheter att nyttja vår stora biobank, säger Göran Larsson, forsknings- och utbildningschef vid Region Västerbotten. Om några år kan det bli möjligt att tidigt upptäcka sjukdom och då kunna sätta in effektiva åtgärder som medicinsk behandling eller en särskild uppföljning. Det ger en effektiv sjukvård, men framför allt kan en riktad förbyggande insats bota eller minimera lidande för många patienter, menar Göran Larsson.
PREDICT (Personalized screening and Risk prediction for Early detection of Disease ‒ an Integrated Cohort Testbed)
Ett forskningsprojekt inriktat på att hitta och kvalitetssäkra så kallade biomarkörer, som efter test i kliniska studier kan användas inom hälso- och sjukvården för att förebygga, behandla eller bota olika sjukdomar.
Om PREDICT hos Umeå universitet
Om PREDICT hos Regionalt cancercentrum norr
Västerbottens interventionsprojekt (Västerbottens hälsoundersökningar (VHU)
Alla invånare i Västerbotten får en kallelse till hälsoundersökning i samband med att de fyller 40, 50 och 60 år. Målet är att motivera och stödja hälsosamma levnads- och vardagsvanor och på så sätt minska risken för att få hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes i framtiden.
Om VHU hos Region Västerbotten
Andra studier vid Umeå universitet som deltagarna också kan ha lämnat blodprover till
Betula, SCAPIS, Healthy Aging, Monica, Mammografikohorten, VIPVIZA, U-CAN-projektet.
Kontakt
Elin Thysell
elin.thysell@umu.se
072-177 01 76