Martina Axéll, General Manager Unilin Nordic AB.

Nya generationens hållbara laminatgolv är här

Pergos Laminatgolv var världens första Svanenmärkta golv och dess HDF-skiva är dessutom gjort på 100 procent återvunnet trä. Golvet skapar en naturlig och hållbar inomhusmiljö, attraktiv oavsett om det placeras i hemmagymmet, matsalen eller storfamiljsköket.

Hållbarhet har alltid varit viktigt för golvföretaget Pergo, en del av Unilin. Redan på 1920-talet började Perstorp AB, Pergos ursprungliga moderbolag, se vikten av att begränsa hur biprodukter slängs och tänka på att hushålla med resurser.

– Vi är väldigt stolta över att med Pergo vara det första golvet av alla golv i världen som blev Svanenmärkt. För den nyfikna kan man se det genom att titta på Pergos Svanenmärkning som slutar på 001, säger Lena Dalling, Marknadschef Unilin Nordic AB.

Svanen går igenom och bedömer produkten utifrån ett livscykelperspektiv. Svanenmärkning innebär att produkten är ett bra miljöval.

– Den moderna konsumenten är otroligt miljömedveten och därför är det viktigt för oss att visa på att laminatgolv är ett både vackert och hållbart golvmaterial. Idag sker vår produktion till stor del i Belgien där vi via hållbar sjötransport fraktar golven till centrallagret i Göteborg. Fraktsättet minimerar vårt CO2-utsläpp och Göteborg är en central punkt i Norden att distribuera från, säger Martina Axéll, General Manager Unilin Nordic AB.

Laminatgolv som innehåller 100 procent återvunnet trä
I ett Pergo Laminatgolv är 100 procent av trät i HDF-skivan återvunnet från träindustrin, en biprodukt som annars skulle ha bränts. Pergo bearbetar dessa biprodukter och ger dem ett nytt liv i laminatgolvet som håller sig vackert över tid. Golvet har en garanti som sträcker sig över minst 20 år och är både underhållsfritt och enkelt att lägga. Tillsammans med ett slitstarkt ytskikt gör Pergos patenterade klicklösning dessutom golvet vattentåligt, så väl att även den annars så känsliga fogen är skyddad mot fukt.

– Spiller man på golvet behöver man inte vara orolig för att vatten tränger igenom fogarna och ger fuktskador på golvet. Vi har bra vattengarantier på grund av vår patenterade klickfog, vilket är en trygghet för vår kund, säger Martina.

När man tittar på Pergos senaste generation av laminatgolv, går det nästan inte att särskilja från parkettgolv. Det ser ut som och känns som ett trägolv, men med alla fördelar från laminatgolvet. Genom Pergos många patenterade lösningar både med avseende på prestanda och design, blir golven väldigt anpassningsbara till det uttryck man själv önskar av sitt golv.

 

Pergos historia sträcker sig tillbaka till 1977, när vi genom uppfinningen av laminatgolvet revolutionerade hela golvbranschen. Idén om laminatgolv dök upp vid en brainstormingsession med syfte att ta fram nya användningsområden för det laminat som tillverkades av kemikalieföretaget Perstorp. Sedan 1989 heter vårt varumärke Pergo - en akronym för Perstorp Golv.
Läs mer på www.pergogolv.se