Nu ökar resandet – Expert: ”Dags att se över sitt vaccin”

Efter pandemiåren ökar nu resandet kraftigt – och många behöver se över sitt vaccinationsskydd för att hålla sig friska både under och efter resan.
– Vi håller oss ständigt uppdaterade över situationen i världen och kan rekommendera rätt vaccin, säger Charlotta Zacharias, läkare på VaccinDirekt.

Statistik från Swedavia visar att antalet flygresenärer som rest till och från destinationer utanför Europa ökat med 317% under januari till oktober i år jämfört med samma period 2021.

Många resenärer har behov av resevaccin för att förebygga allvarlig sjukdom, speciellt då man under pandemiåren inte kunnat resa fritt och därför kanske inte sett över sitt skydd.

VaccinDirekt har aktuella kunskaper
Charlotta Zacharias betonar att vaccinering sker utifrån en individuell bedömning av resenärens grundhälsa, vilka vaccinationer som normalt krävs för platsen som ska besökas, men också den aktuella situationen i området. Här krävs det kunskap och kompetens.

– Vi håller oss ständigt uppdaterade och följer noga rapporteringen om det till exempel förekommer några speciella smittoutbrott i ett område. Då kan det behövas vaccinering även mot det, säger hon.

Även resor inom Europa kan kräva vaccinering. Till exempel för Östeuropa rekommenderas vaccin mot Hepatit A och B, och ska man vandra i Alperna eller Karpaterna under sommaren rekommenderas vaccin mot TBE.

Toni Haapanen är VD på VaccinDirekt. Han säger att svenskarna har lärt sig mycket om vaccin under pandemiåren och har ett ökat intresse, ökad kunskap och förståelse kring vikten av att skydda sig mot allvarliga sjukdomar genom vaccinering. Både för sin egen del och för smittspridningen i samhället.

VaccinDirekt har funnits i 50 år och är i dag Nordens största vaccinatör, med 50 mottagningar och bussar i Sverige, från Malmö i söder till Gävle i norr, men också i Finland. Vaccinering sker både enligt tidsbokning och drop-in.

Läs mer på: www.vaccindirekt.se