Vieser bryter ny mark inom
hållbara VVS-lösningar

Familjeföretaget Vieser har sedan 70-talet utvecklat unika designlock och högkvalitativa golvbrunnslösningar för såväl privatpersoner som byggföretag och inredare. Under de senaste åren har företaget genomgått en stark förändring från klassiskt tillverkningsföretag till designdrivet företag med innovation, funktion och hållbarhet i fokus.
– Behoven som omger våra badrum håller på att förändras och vi insåg att vi behövde besvara helt nya frågor, säger Annika Jyllilä-Vertigans, CEO för Vieser.

Hemmet ses alltmer som en investering och utgör därtill en viktig möjlighet till avslappning och återhämtning. För att svara upp mot denna förändring tog Annika initiativ till en strategisk transformation, där omvärlden skulle ses med nya ögon.

– Vi insåg att vi ställde – och besvarade – fel frågor. Utifrån den insikten utformade vi en helt ny affärsstrategi och gjorde en omfattande omvärldsanalys för att nå våra nya målsättningar. Resultatet blev en systematisk approach, med strategisk rekrytering och en produktportfölj med tonvikt på design och mervärde för kunderna, förklarar Annika.

Ska bli ledande inom hållbarhet
Resultaten har inte låtit vänta på sig. Janina Ollberg, Head of Product Portfolio, berättar att arbetet har skett ett steg i taget; samtliga förändringar förankras bland medarbetarna och varje del av förändringsprocessen får den uppmärksamhet den behöver.

Janina Ollberg och Annika Jyllilä-Vertigans

– Eftersom vi är ett lite mindre företag behöver vi arbeta med en sak åt gången. Därför bygger vi vår strategi noggrant och samverkar med utvalda externa designbyråer som kan komplettera oss i det här arbetet. Härnäst siktar vi på att inkorporera hållbarhetsfrågan på ett mer strukturerat vis. Självklart uppfyller vi redan alla standarder vad gäller både kvalitet och miljö, men målet är att integrera hållbarhetsarbetet genom hela produktionskedjan och bli ledande inom området.

Har agilt arbetssätt i blodet
Hållbarhet har dock varit en ledstjärna för Vieser ända sedan starten. På den tiden handlade det om att hitta alternativ till rostiga gjutjärnsbrunnar, som läckte och inte sällan orsakade vattenskador. Stora delar av arbetet bedrevs i samverkan med rörmokare och byggarbetare, med syftet att identifiera det absolut bästa sättet att lösa problemen.

– Hela poängen var att förlänga livslängden på byggnader och VVS-installationer med smart design. Det är också precis vad vi gör idag – vi har helt enkelt det agila, kundfokuserade arbetssättet i blodet, betonar Annika.

Ett fantastiskt nätverk
Att djupare analysera såväl omvärldsutveckling som rådande trender har med andra ord visat sig vara en stark framgångsfaktor; förra året fick bland annat Viesers Dot golvbrunnssystem ett speciellt omnämnande i designtävlingen Fennia Prize. Vidare har insikterna stärkt Viesers värdedrivna och öppna arbetssätt och legat till grund för värdefulla partnerskap, både med förstklassiga designers och framstående innovatörer.

– Sammantaget har vi ett fantastiskt nätverk med starkt fokus på design och innovation. Våra produkter är enkla och snabba att installera och lämnar ett minimalt klimatavtryck, inte minst eftersom all vår produktion fortfarande sker i Finland. Nu siktar vi på att bli ännu starkare, avslutar Janina.

Läs mer om Viesers lösningar

Vieser erbjuder unika designlock och högklassiga golvbrunnslösningar för att inspirera såväl professionella byggare som inredningsdesigners och husägare. Viesers produkter har tillverkats i finska Österbotten sedan 1973. Viesers golvbrunnar har installerats i cirka sex miljoner badrum och företaget har verksamhet i Finland, Sverige, Norge och Estland.

www.vieser.se