Spännande upplevelser genom VR förgyller vardagen

En guidad tur i Venedig, en promenad på Manhattan eller en resa längs Amazonas. Virotea erbjuder VR-tjänster som höjer livskvalitén för boende inom både äldreomsorg och LSS. 

– Det här är välfärdsteknik som är mycket enkel att använda, säger Ivan Perlesi, VD.

Den psykiska ohälsan bland äldre är stor. Var femte man och var tredje kvinna över 77 lider av ångest och på äldreboenden uppger 58% av människorna att de känner sig ensamma. Understimulans är något vi alla kan relatera då vi under pandemin periodvis varit socialt isolerade och begränsade. Att inte aktiveras kan leda till nedstämdhet, oro och ångest. 

Se världen genom VR
Virotea erbjuder ett bibliotek av Virtual Reality-upplevelser; (VR), där man i grupp kan uppleva guidade turer, sandstränder eller naturområden världen runt.

Tjänsterna används bland kommuner och privata vårdgivare inom både äldreomsorg och LSS.

– Det här är välkomna avbrott i vardagen och vi märker att människor gärna pratar med både personal och andra omsorgstagare om vad man varit med om, säger Ivan. För den som till exempel varit i Paris för länge sedan kan ett VR-besök vid Eiffeltornet väcka gamla minnen till liv. För den som vill finns även möjligheten att ladda upp eget innehåll.

”Vår välfärdsteknik skapar en mer meningsfull vardag för de i behov av äldreomsorg och LSS. VR-tjänsterna bryter tristessen och skapar glädje"

Bara ett knapptryck som krävs
Välfärdstekniken och digitaliseringen inom vård och omsorg går snabbt, men det finns en stor utmaning i att personalen inte har samma teknikvana som i andra branscher. Detta kan leda till rädsla och irritation. Digitala produkter och tjänster som köpts in blir därför ofta stående oanvända. 

– Vi har skapat en tjänst som är väldigt enkel att använda av all personal. Den kräver inga förkunskaper inom VR, det räcker med ett knapptryck, avslutar Ivan.

Läs mer om Virotea här

Virotea har jobbat med virtual reality (VR) som välfärdsteknik sedan 2018. Tjänsterna används inom äldreomsorg, hemtjänst och LSS. Företaget bedriver socialt entreprenörskap och lanserar snart nya tjänster för vård och omsorg. Virotea har kontor i Malmö och kunder över hela landet.