Leticia Jesayu, 55 år, måste gå långt för att hitta vatten, i Puloichon, Colombia. Foto: WaterAid/Keoma Zec

Klimatförändringar leder till global vattenkris

Människor som lever i fattiga och utsatta samhällen är ofta värst drabbade av klimatförändringarna. De som dessutom saknar toaletter och rent vatten är extra sårbara för klimatförändringarnas påverkan. Vatten är en grundläggande mänsklig rättighet. Trots det saknar idag 771 miljoner människor tillgång till rent vatten, och antalet kommer att öka. Vattenkrisen är ett faktum.

Med allt värre torrperioder, kraftigare översvämningar och stigande hav kommer fem miljarder människor att vara hotade av vattenbrist minst en månad om året år 2050, enligt en FN-rapport. När vattenkrisen eskalerar riskerar det att leda till konflikter och våld, vilket i sin tur driver människor på flykt.

– Nästan allt extremväder har ett samband med vatten, exempelvis torka, översvämningar, stormar och havsnivåhöjningar. Samtidigt saknar var tionde person i världen tillgång till rent vatten och en femtedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare för WaterAid Sverige, en global organisation som arbetar för att rent vatten och toaletter ska finnas tillgängligt för alla, överallt.

Investeringar kan vända utvecklingen
Naturkatastrofer riskerar att förstöra eller förorena befintliga vattenkällor. Tillgången till rent vatten, sanitet och hygien är akut eftersom det hjälper människor att anpassa sig till ett förändrat klimat.

– De viktigaste åtgärderna för att vända utvecklingen är att stoppa utsläppen, anpassa samhällen utifrån klimatförändringarna och investera i en hållbar tillgång till rent vatten. Det är en nyckelstrategi för att anpassa oss till klimatförändringarna. Här måste vi prioritera de fattigaste och mest sårbara samhällena, säger Anna Nilsdotter.

WaterAid arbetar för att förbättra tillgången till rent vatten
För att förbättra människors tillgång till säkra vattenkällor och minimera vattenkrisen, jobbar WaterAid bland annat med att förbättra tillgången till grundvatten genom exempelvis borrhål, öka förmågan att lagra vatten och bygga kapacitet att kontrollera vattennivå och kvalitet. WaterAid arbetar även med att stärka banden mellan lokalsamhällen och myndigheter så att insatser som är baserade på lokalsamhällenas behov kan genomföras. Genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i några av världens fattigaste samhällen skapas bestående förändringar.

WaterAid är en internationell oberoende organisation som jobbar för att förändra människors liv genom att förbättra tillgången till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. Wa­t­erAid har verk­samhet i 34 län­der och sedan starten 1981 har nästan 29 miljoner män­niskor fått till­gång till rent vat­ten och över 28 miljoner fått till­gång till toalet­ter som ett di­rekt re­sul­tat av vårt ar­bete. Wa­t­erAid finns i Sverige sedan 2009.

www.wateraid.se