Deras lösning får Internet of Things att flyga

Svenska Wittra accelererar utvecklingen mot intelligenta Internet of Things-lösningar med en egenutvecklad hårdvara och smarta sensorer som är försedda med en automatisk 3D-positionering som bygger på en öppen radiostandard. De har kallats en ”gamechanger för hela branschen”.

– Vår lösning är enkel, snabb och sparar pengar. Alla våra kunder och parters är mäkta imponerade och rekommenderar den ofta till sina egna kontakter, berättar Håkan Dackefjord, CEO hos Wittra.

IoT, Internet of Things, är ett samlingsnamn för tekniker som gör att exempelvis fordon, maskiner och byggnader kan utbyta data över nätet och styras digitalt. När begreppet lanserades för dryga tiotalet år sedan förutspåddes området en mycket snabb tillväxt. Och mycket har hänt, men det har inte gått med lika stor fart som många trodde.

– Det beror på att leveranskedjorna på dagens IoT-marknad är fragmenterade. Det finns för många proprietära lösningar som endast fokuserar på en aspekt av datasammanställningen. Den som behöver mer data tvingas installera ytterligare kostsamma nätverk, säger Warwick Taws, CTO på Wittra.

Kommersiell IoT-lösning med över sextio patent
Det snabbväxande svenska företaget Wittra har byggt en helt egen hårdvara. Man har också tagit fram en helt ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer som bygger på en öppen radiostandard. Den har kallats en ”gamechanger för hela branschen”.

– Vi förändrar spelplanen eftersom vi erbjuder en IoT-infrastruktur som tillåter och uppmuntrar förening av olika standarder genom vår enhetliga gatewayen. Detta gör det möjligt för tredjepartssensorer att vara en del av nätverket genom användning av Wittra 4-20mA-taggar, fortsätter Warwich Taws.

När Wittra grundades för tiotalet år sedan fattade man tidigt beslutet att utveckla en egen hårdvara.

– Hårdvaran på marknaden löste inte de problem som fanns. Det är en mödosam resa att bygga en egen hårdvara, men idag är vi är stolta över att ha utvecklat en kommersiell lösning för Internet of Thing och 3D-positionering med över 60 patent.

Open source öppnar för framtida möjligheter
Företagets produkt finns på marknaden sedan drygt ett år och man växer man nu snabbt med många nya kunder och partners. 

Att nätverket i Wittras lösning är öppet för alla typer av mjukvara/sensorer ger kunderna stora möjligheter att ”växa med produkten”.

– Plattformen som fungerar för alla systemintegratörer och alla de olika radioprogram som används inom IoT. Det gör att vi kan lösa ett brett spektrum av kundproblem och use cases, säger berättar Håkan Dackefjord, CEO.

Ett kundexempel är ett tyskt återvinningsföretag med femtio olika återvinningscentraler där man nu monitorerar sina maskiner med Wittras IoT-lösning för att spara el- och gaskostnader och effektivisera sin hantering. Detta och många andra företag har fått lösningar som är mycket billigare och lättare att installera än konkurrenternas. 

– Enkelheten – det handlar om ”plug and play” – är en av anledningarna till att de väljer oss. Vi kan sätta upp sensorer var som helst och de vet själva var de finns. En färdig installation som tidigare tagit upp till två veckor och till hög kostnad görs nu på en dag till lång kostnad, avslutar Håkan Dackefjord.

Läs mer om Wittra här

Wittra utvecklar innovativa teknologier och lösningar inom IoT- Internet of Things. Sedan starten 2012 har Witra kunnat säkra en ansenlig portfölj av immateriella tillgångar och rättigheter kopplade till sina innovationer.