Växtbaserat protein från den svenska tofufabriken

Med ett högt innehåll av protein, B-vitamin, järn och kalcium seglar tofu upp som ett hälsosamt matalternativ – inte bara bland veganer och vegetarianer, även bland köttätare. I Vallentuna, norr om Stockholm, hittar vi tofufabriken YiPin; familjeföretaget som var först ut med att producera tofu i Sverige.

Det var för över två decennier sedan som familjen Lu började tillverka tofu i det egna köket. Idag är YiPin Sveriges ledande lokalproducent av tofu, men tofu-historian sträcker sig längre tillbaka än så.

– Tofu har varit en folkkär produkt i Asien i nära 3 000 år, mycket tack vare dess höga proteinhalt och näringsvärden. Fast tofu innehåller ungefär 15 till 20 procent protein och enbart 5 till 10 procent fett. Vi gör tofun på samma hantverksmässiga sätt som förr, vilket också är hemligheten till varför många tycker vår tofu är överlägsen i såväl konsistens som smak, berättar Joceline Lu.

YiPins tofu tillverkas av proteinrika sojabönor,vatten och mineralsalt, och är helt vegansk och fri från tillsatser. Företaget har en helhetssyn på miljö och hållbarhet som syns i allt från valet av råvaror till återanvändning av restprodukter.

– Sojabönorna vi använder kommer från odlingsgårdar i Frankrike, där vi ingår i ett samarbete för att säkerställa att de odlas hållbart och etiskt. Vi samarbetar även med granngårdar i Vallentuna för att återanvända restprodukter till växtnäring.

YiPin tillverkar i dag både naturella och smaksatta tofuvarianter som distribueras till ICA, Hemköp, Willys och Coop. Med tofuns i grunden neutrala smak skapas enorma möjligheter i matlagningen. En naturell fast tofu kan stekas eller grillas och smaksättas efter tycke, medan en naturell silkesmjuk tofu passar utmärkt som bas i röror, smoothies och desserter.

YiPins tofu gör succé i traditionella svenska maträtter såväl som i klassiska asiatiska rätter.
Vår alspånsrökta tofu liknar korv och bacon i smak och karaktär och har tagits emot särskilt bra av våra kunder. Många använder den som vegetarisk ersättning i klassisk svensk husmanskost och vardagsrätter, såsom tofustroganoff och pasta carbonara.

2019 års fokus har legat på att veganisera svenska klassiker där de senaste nyheterna består av tre klassiska röror i vegansk tappning. Bland dessa röror hittas en växtbaserad skagenröra med räkliknande tofubitar, samt Tofuröra Varmrökt som bringar lyx utan lax. Dessa tofuröror förväntas ge än mer plats åt YiPins tofu i de svenska hemmen och på de stundande julborden.

Presenteras av: