Negativa elpriser – jackpott för elkunderna eller ett tecken på ett energisystem ur balans?
Att vädret påverkar elpriset är inget nytt. De år vi haft mycket nederbörd och mycket vatten i vattenkraftens magasin har vi historiskt haft lägre elpriser. Samtidigt har riktigt kalla vinterdagar pressat priserna uppåt när mer el använts för inte minst uppvärmning. Med mer vindkraft i systemet så blir vädrets betydelse för elpriset allt större och balansen allt svårare att hålla. För konsumenterna märks det genom att elpriset varierar oftare och mer.
Under påsken var det några nattimmar negativt elpris på grund av kraftiga vindar i hela Norden, medan det på morgonen den första februari låg över två kronor per kilowattimme – en skillnad på tusentals procent. För del flesta hushållskunder som har små möjligheter att flytta på sin elanvändning gör sådana svängningar att kostnaderna blir svårare att förutsäga. Kunder som kan flytta på sin elanvändning eller lagra energi får däremot bättre möjligheter att dra nytta av prisvariationerna på dagens elmarknad.
Möjligheten att hålla balansen är avgörande
För samhället i dess helhet, inte minst då just elektrifiering inom alla sektorer är avgörande för att nå klimatmålen, är en bra balans mellan planerbar, flexibel och väderberoende produktion viktig. Flera studier visar att ett energisystem som i grunden har en bra balans mellan dessa egenskaper är betydligt billigare än alternativen.
På dagens nivåer klarar vattenkraften av att matcha vindkraftens variationer även när nästan all vindkraftsproduktion upphör, det skedde senast i januari. Svenska kraftnät har också avtal med stora kunder som kan kopplas ifrån om det behövs för att kunna hålla balansen, exempelvis pappersbruk som stänger ned vid behov. Även om vätgasen ökar i betydelse är det i första hand för att ersätta fossila bränslen i industrin och i andra hand som en flexibel resurs för att ta hand om elöverskott, men den bidrar inte med elproduktion.
Skenande prisskillnader
Förändringarna i vårt energisystem gör balanseringen mer utmanande och förmågan att transportera elen från norr till söder allt viktigare och svårare. Vi saknar både i dag och för många år framåt tillräcklig överföringskapacitet. Det här syns i prisskillnaderna mellan elområdena. 2018-2019 betalade Skånes elkonsumenter nära en miljard kronor mer för sin el jämfört med norra Sverige. 2020 var den summan över nio miljarder och i år passerades fyra miljarder redan nu i april. Detta kommer öka.
Mer fokus på system och egenskaper
För att klara klimatomställningen kommer elanvändningen att behöva nära nog dubbleras på tjugo år. Så det vill till att vi använder elen smart, men också att elsystemet fungerar. Negativa elpriser kan låta väldigt attraktivt för elkunderna, men det är tyvärr mer ett tecken på att systemet är i allt kraftigare obalans. Elsystemet är ett av de mest komplicerade system vi har och att marginalerna i systemet har krympt och fortsätter att krympa är varningssignaler vi bör ta på stort allvar.
Fortum är ett ledande energibolag som utvecklar och erbjuder våra kunder lösningar inom el, värme, kyla, återvinning och avfallshantering. Vi tillhandahåller också tjänster för andra företag i energibranschen.
Läs mer på https://www.fortum.se/