Socialförvaltningen i Uppsala kommun satsar på att både snabbare och bättre ge rätt hjälp
Socialförvaltningen i Uppsala kommun har ett stort utbud av öppenvård i egen regi, vilket medför ett behov av samordnande insatser. Inom kort står därför förvaltningen i begrepp att införa en ny samordningsgrupp mellan myndighet och insatsteam, en förändring som ska förenkla socialsekreterarnas vardag och ge dem ett kontinuerligt stöd i utredningsarbetet.
Socialsekreteraren Firouzeh Badiee har arbetat inom socialtjänsten i över 25 år. Under den tiden har hon hunnit med både fältarbete, att arbeta med familjehem och som medlare innan hon nu kommer att axla rollen som samordnare i den nya satsningen.
– Vi är en grupp om tre personer med erfarenhet av såväl barn- och ungdomsstöd och -behandling som institutionsvård. Vår uppgift blir att fungera som ett bollplank till socialsekreterarna och ge konsultativt stöd och coachning innan uppdraget skickas vidare till behandlarsidan.
Ska höja både effektivitet och kvalitet
Det nya arbetssättet innebär att all öppenvård kommer ansökas via en ingång. Firouzeh och hennes kollegor kommer att ta emot remisser från myndighet, som tidigare nämnt ge konsultativt stöd utifrån behovet av insatser, fördela ärendet till rätt insats, samordna samt följa upp insatserna. Genom att utveckla samarbetet mellan myndighet och insatser är målet att höja både effektiviteten och kvaliteten i det sociala arbetet.
– Nu ska utredarna kunna fokusera på att fatta beslut om öppenvård medan vår grupp bistår med kunskap och förslag om insatser. Vi förenklar alltså för socialsekreterarna, inte minst eftersom de inte behöver ha stenkoll på vilket insatsutbud som finns. Samtidigt blir det lättare att ge rätt hjälp, snabbare.
Vill ständigt bli bättre
Enhetschefen Helena Nyberg har liksom Firouzeh över 25 års erfarenhet av socialt arbete. Hon betonar att det faktum att myndighet och insats ryms inom samma förvaltning skapar stora möjligheter att göra skillnad i det sociala arbetet.
– Närheten underlättar att se över och utveckla metoder och arbetssätt, något som alltid är högt på agendan här i Uppsala. Vi vill ständigt bli bättre och den attityden präglar också hur vi ser på medarbetarnas utveckling – socialförvaltningen har en omfattande kompetensutvecklingsplan och det finns ett tydligt fokus vad gäller fortbildning och utbildning. Som ny medarbetare får man dessutom ett strukturerat introduktionspaket som täcker hela förvaltningen och på ett smidigt sätt lotsar in en i arbetet.
Ivriga att komma igång
Både Helena och Firouzeh är tydligt ivriga att komma igång med det nya arbetssättet och de är övertygade om att det kommer att innebära fördelar både för medarbetarna och klienterna.
– Eftersom vi har ett så pass stort utbud av öppenvård vet vi att det finns många vinster med att göra den här förändringen. De som kommer till oss för att få hjälp kommer att kunna få det snabbare och det i sin tur lär öka både motivation och trivsel hos våra medarbetare, avslutar Helena.
Presenteras av: Uppsala kommun
Socialförvaltningen, Uppsala kommun har en stor samlad socialförvaltning där myndighetsutövning och interna insatser, såsom HVB hem och omfattande verksamheter inom öppenvård ryms i samma förvaltning. Inom Socialförvaltningen arbetar 700 medarbetare, vilket gör förvaltningen till en av Sveriges största Socialtjänster. Socialförvaltningen är i en stark utvecklingsfas och Uppsala växer som stad. Förvaltningen driver därför många utvecklingsprojekt och medarbetarna hos oss har stora möjligheter till utveckling och variation.