Förenkla distansundervisningen med LäraNära
Att göra distansundervisning lättillgänglig och smidig är en utmaning som många lärare har ställts inför de senaste månaderna. Med LäraNära kan man enkelt skapa inspelat material som studenter har tillgång till, dygnet runt, hela veckan.
– LäraNära är en enkel och intuitiv plattform för elever att använda – och förmodligen marknadens enklaste plattform för att spela in sina föreläsningar, säger Staffan Sjöstedt, vd.
Behovet av tydliga och användarvänliga plattformar för distansundervisning har ökat de senaste månaderna, men ett pedagogiskt, digitalt koncept har länge behövts hos främst högre utbildningar som yrkeshögskolor, Komvux, Högskola och vidareutbildning av yrkesverksamma.
Enkelt att förbereda sig
Ramona Aronson är utbildningsledare på Consensum Yrkeshögskola. Hon har använt LäraNäras plattform i fyra år och berättar att fördelarna med distansundervisning är många.
– Om man exempelvis läser till stödpedagog varvas det teoretiska ofta med praktiskt arbete. Då kan man planera sitt studerande utifrån den tid som passar och ta till sig informationen i en takt som passar en själv, samtidigt som verksamheten kan hålla igång.
Lärare kan enkelt ladda upp föreläsningar, klipp, ljudinspelningar eller dokument på den digitala plattformen. Samma föreläsningar kan användas flera gånger – men studenter kan inte ladda ner och sprida vidare materialet. Staffan Sjöstedt, vd på LäraNära, berättar att läraren kan följa studenternas utveckling direkt i plattformen.
– Man ser vilka filer som har öppnats och hur länge studenten har tittat eller läst. Dessutom är det möjligt att låsa valda delar av kursen tills studenten gått igenom tidigare material och fått godkänt på de tillhörande uppgifterna.
Kan hålla en hög kvalitet
Jan Degerfält är pedagog och en av grundarna av LäraNära. Han berättar att det är möjligt att lägga diskussionerna på en högre nivå när studenterna får möjlighet att förbereda sig inför seminarier eller gruppträffar.
– Man kommer inte tomhänt till en fest. Har studenten läst på och kommer med konkreta frågor ökar lärandet och utbildningen kan hålla en hög kvalitet och bättre tempo rakt igenom. Som lärare slipper man begränsa sig till ett antal timmar i en lektionssal – även gästföreläsare kan prata till punkt och säkerställa att de får fram sitt budskap.
Ramona Aronson samlar sina studenter på klassträffar en gång i månaden, övrig undervisning sker genom plattformen. Hon berättar att hon snabbt fastnade för LäraNära och upplevde att den var mer användarvänlig och lättnavigerad än tidigare plattformar hon använt för sin distansundervisning.
– Även studenterna har berättat att de uppskattar tydligheten, och inte minst möjligheten att följa sina framsteg under en speciell flik. Allt samlas på samma plats, vilket gör det möjligt att lägga mer tid på det som är viktigt: lärandet.
LäraNära har Sveriges längsta erfarenhet av distansutbildning via internet eftersom de började “när internet kom” 1996. Efter några års erfarenhet av olika plattformar utvecklade de en egen som passade deras pedagogiska koncept. LäraNära sjösattes 2004 och konceptets grundbultar är “flipped classroom” och formativa bedömningar tillsammans med ett portfoliosystem.
Just nu kan Sveriges skolor och universitet kostnadsfritt prova LäraNära under en termin. Erbjudandet gäller året ut.
Läs mer