Anders Eklund och Daniel Nordh.

Rätt logistikstöd ger byggprojekt ekonomiska och miljömässiga besparingar

Produkt- och konsultbolaget Myloc fokuserar på att förenkla komplexa logistikflöden. En av produkterna, molntjänsten Myloc® Construction, är en logistikplattform som hjälper byggprojekt att effektivisera sin byggproduktion.
– Med Myloc® Construction kopplar vi ihop alla inblandade aktörer i ett och samma logistiksystem, skräddarsytt för byggbranschen, säger Anders Eklund, Myloc.

Med lärdomar från över 300 byggprojekt har Myloc sett både lyckade och misslyckade försök när projekt implementerar bygglogistik. Anders, som är en av Mylocs medgrundare, förklarar att framgången ofta ligger i att förenkla och strömlinjeforma samspelet mellan olika aktörer.
– En stor del av byggproduktion handlar om att hantera stora mängder information och resurser på ett smidigt sätt, med målet att få rätt material och verktyg i rätt tid och på rätt plats. Lyckas man med det ökar förutsättningarna för effektivare produktion.

Flera avsevärda fördelar
Detta kan dock vara lättare sagt än gjort. Förutom att många byggen för närvarande sker i tätorter, där det är ont om plats, är det ofta komplicerat att samordna kommunikation och leveranser med samtliga inblandade entreprenörer och partners. Myloc® Construction är därför utformad för att på ett systematiskt sätt bidra till en smidigare administration, något som medför en mängd avsevärda fördelar.
– Ju mer genomtänkt logistiken är, desto mindre plats behövs. Med systematisk planering och samordning kan man även påtagligt minska sin resursanvändning och öka sin automatisering, vilket naturligtvis ger positiva effekter på både ekonomin och miljön. Därtill reduceras risken för störningar, konstaterar Daniel Nordh, kundansvarig inom området hos Myloc.

Börja planera tidigt
Både Daniel och Anders understryker vikten av att planera logistiken tidigt, helst innan man ens upphandlar entreprenörer och börjar bygga. Först då har man möjlighet att skapa ett upplägg med ett heltäckande perspektiv.
– De projekt som lyckas sätter spelreglerna för logistiken redan innan produktionen startar, det är då utrymme finns för att kommunicera hur arbetssättet ska fungera. Enhetliga processer för projektets entreprenörer är a och o. Utan heltäckande rutiner ökar risken för att icke värdeskapande tid uppstår när entreprenörer istället får lägga sin tid på att leta efter material och utrustning.

 

FAKTA OM MYLOC
Myloc utvecklar koncept och molnbaserade lösningar som ger kunder effektivare supply chain- och logistikflöden. Företaget fokuserar på att genom digitalisering förenkla och automatisera gränsöverskridande verksamhetskritiska processer.

www.myloc.se

Varför ska ni genomföra säkerhetssamtal?

Frågar man Zanko Dasko, vd och grundare till säkerhetsprövningsföretaget Recway, är svaret enkelt:
– Med ökad förståelse och kunskap om er personal kan ni kraftigt öka säkerhetstänket och därtill skapa en arbetsmiljö som präglas av tillit och trygghet, där såväl era värderingar som er kultur kan blomstra.

Så går samtalen till

I pandemins kölvatten har många företag utvecklat en betydligt större säkerhetsmedvetenhet. Detta har i sin tur resulterat i ökad nyfikenhet på säkerhetsprövningssamtal med målet att skapa en säkrare och stabilare arbetsvardag, men ännu är det få företag som vågat ta steget. Zanko Dasko, som drivit Recway i snart fem år, förklarar att orsakerna kan vara många men att okunskap om intervjuernas process och funktion ligger i centrum.
– Vissa är oroliga för att det ska röra sig om en stor eller krånglig insats, medan andra känner sig sårbara inför en extern aktör. Därför vill jag öka medvetenheten om vad säkerhetsprövningssamtal är och hur de egentligen går till, samt hur värdefulla de är.

Bättre beslutsunderlag
Zanko betonar starkt att intervjuerna vare sig handlar om att sätta dit eller att hänga ut folk, utan om att skapa förutsättningar för en bättre och mer harmonisk verksamhet där tillit finns i centrum.
– Säkerhetsprövningsintervjuer är mer än bara en bakgrundskontroll. De syftar till att både ge personalen ett ökat säkerhetstänk och till att ge er underlag för bättre beslutsfattande. Ibland får jag frågan varför man inte kan sköta detta internt, men det brukar ofta vara ett misstag. Risken är att man då tappar syftet med intervjun – hur sannolikt är det att en medarbetare berättar om sin ekonomiska situation för sin närmaste chef?

Dömda för svåra brott
Under sina prövningar har Recway upptäckt allt från anställda som varit dömda för mycket svåra brott, till medarbetare med anknytning till vit makt-rörelser eller som har sympatiserat med en terroristgrupp. Med denna information har kunderna sedan kunnat föra en dialog med medarbetarna det berör och därmed kunnat stärka sin organisation.
– Vi vill göra det så enkelt och effektivt som möjligt för er att lära känna er verksamhet på djupet och vi gör det med kvalitet, förtroende och integritet som ledord. Detta är inget som kan hastas igenom, utan arbetet får ta den tid det tar. På så vis kan vi garantera ett förstklassigt resultat, avslutar Zanko.

Kontakta Recway för mer information

OM RECWAY

Efter 1500 genomförda säkerhetsprövningsintervjuer har Recway etablerat sig som en seriös aktör inom säkerhet och rekrytering. Visionen är att bli marknadsledande inom säkerhetsprövningsintervjuer och erbjuda sina kunder rätt stöd, verktyg och utbildning för att kunna fatta säkrare och bättre beslut i en rekryteringsprocess.

www.recway.se

Kan konsumtion vara hållbar? 

Att skapa förutsättningar för hållbar konsumtion och ett ansvarstagande hållbarhetsarbete är ett komplext arbete, som kräver samarbete. Därför driver anrika detaljhandelskedjan Mio sitt hållbarhetsarbete med starkt fokus på kundernas behov och förutsättningar.  

– Vi ser till att hållbarheten möter det kommersiella och det prisvärda, så att vi kan göra skillnad tillsammans, säger Annelie Larsson, hållbarhetsansvarig hos Mio.  

Detaljhandelskedjan Mio har under många år arbetat utifrån visionen att vara det goda företaget. Hållbarhet har legat högt på prioriteringslistan länge, men företagets fokus på hållbarhet har intensifierats på senare tid.  

– När vi lyssnade på våra kunder insåg vi att vi behöver börja berätta om de hållbara produkterna i vårt sortiment. Under de tre-fyra senaste åren har vi därför blivit mer aktiva ur ett kommunikativt perspektiv. Som ett första steg inledde vi ett samarbete med Sveriges mest kända miljömärkning Svanen. De har enormt tuffa miljökrav som vi snabbt kunde möta genom våra leverantörers fantastiska jobb tillsammans med oss, vilket redan innan mötte många av kraven, berättar Annelie. 

Hon konstaterar att Mio har ett stort ansvar ur ett hållbarhetsperspektiv, inte minst på grund av sin storlek och ledande position, men betonar att arbetet för att skapa en hållbar konsumtion är en utmaning som behöver adresseras tillsammans med kunderna.  

– Kunder vill agera hållbart, men väl i butiken kan det vara andra faktorer som väger in, såsom prisvärdhet. Vi ser till att hållbarheten möter det kommersiella och prisvärda och kan på så vis vägleda våra kunder och göra skillnad tillsammans. 

OEKO-TEX-certifierade sängar
Annelie betonar att detta är en av anledningarna till att Mio satsar kraftigt på samarbetet med Svanen, just med syftet att ledsaga kunden till att göra bättre val. 1 juni lanserade Mio dessutom helt OEKO-TEX®-certifierade sängar, såsom testvinnaren ROMA.  

– Människor är inte alltid rationella och därför kan det kännas svårt att tänka hållbart när det väl kommer till kritan. Genom att Svanenmärka och OEKO-TEX-certifiera prisvärda produkter – även många av våra storsäljare – adderar vi ett mervärde; kunden kan känna sig extra stolt, då man gjort ett köp som är både hållbart och prisvärt.   

Kvalitet i hela värdekedjan
Mio nöjer sig dock inte med hållbarhetsmärkningar. Utifrån de globala hållbarhetsmålen har kedjan bland annat satt ihop en värdefull kundguide om fem steg för att hjälpa sina kunder att konsumera mer hållbart, samtidigt som de kan skapa ett hem som de både trivs i och kan vara stolta över. Ett annat centralt exempel är att Mio säkerställer en god produktkvalitet i hela värdekedjan, något som borgar för hög kvalitet och produkter med lång livscykel.  

– Efter nära 60 års erfarenhet har vi djup kunskap om produkterna ur hela kedjan. Det gör att vi kan hjälpa kunderna att välja rätt och informera om hur man får sina möbler att hålla länge, säger Annelie. 

– Just denna långsiktighet gör att vi har många stående klassiker i sortimentet. Det är möbler som med enkla grepp kan förnyas och är lika stilrena i hemmet 20 år efter inköp. En bra och hållbar investering, helt enkelt, avslutar Annelie. 

Miotips för hållbar möbelkonsumtion: 

  1. Välj produkter som fyller sin funktion oavsett om du är ute efter god sömn, familjemys, vän-middag eller inspiration och som du kommer att trivas med länge. 
  2. Håll utkik efter våra miljömärkta produkter. Det finns många!
  3. Vårda dina möbler så håller de längre. Vi har både tips och produkter.
  4. Kontakta oss om din favoritmöbel går sönder. Det kan finnas reservdelar.
  5. Släng inte möbler. Piffa upp dem med fin inredning, sälj eller skänk bort.

Läs mer om Mios hållbarhetsarbete här 

Om Mio
Mio är en ledande svensk detaljhandelskedja för möbler och heminredning som i nära 60 år har levererat inredningslösningar för hemmet. Vi finns med butiker på över 70 platser i Sverige samt på nätet med e-handel. Mio ägs av handlarna som driver sina butiker framåt utifrån Mios koncept och den lokala marknadens behov. Grunden är en stark och positiv entreprenörskultur.

Vi brinner för att förgylla kundernas liv hemma med riktiga möbler och prisvärd kvalitet. Vi vill vara det spännande alternativet som inspirerar kunderna att förnya sina hem.