Materialet som revolutionerar byggbranschen  

Byggbranschen ligger i toppen vad gäller avfall och utsläpp i Sverige. Därför är en hållbar omställning extra viktig. För att lyckas måste det finnas alternativa byggmaterial som både är kostnadseffektiva och hållbara – och där kommer Recoma in 

År 2021 grundades Recoma med målet att lösa de problem som många inom byggbranschen stött på. De utvecklar byggmaterial som är 100 procent återvunnet och cirkulärt utan att behöva kosta massa pengar. 

– Vi ville erbjuda något som är attraktivt även utöver miljöperspektivet. Vårt byggmaterial utvinns genom en process helt utan utsläpp, spill, tillsatser, eller vatten. Endast förnybar el. Dessutom är det kostnadseffektivt, berättar Max Rosenberg, grundare och vd för Recoma. 

Recoma återvinner bland annat plastlaminerad kartong och kompositförpackningar som annars inte kan återvinnas utan bränns upp. Detta kan istället användas som material till byggskivor eller möbelproduktion. Skivorna kan spacklas, målas, tapetseras och kaklas samt är fukt- och mögelresistenta. Det gör att man i många fall endast behöver en byggskiva istället för två.  

– Idag återvinns endast en liten del av kompositförpackningar men vi kan återvinna allt. Vi besparar cirka 90 procent av utsläppen jämfört med traditionell återvinning och vårt material kan återvinnas om och om igen, avslutar Max Rosenberg.  

Grundat: 2021  

Plats: Hässleholm  

Historia: En satsning för att minska mängden utsläpp och avfall från byggbranschen och samhället i stort, genom att erbjuda materialåtervinning och nytt liv för material som annars förbränns eller deponeras, och ett slutet cirkulärt system för produkterna  

Läs mer: www.recoma.se  

Så enkelt kan traditionella fastighets- och byggprocesser digitaliseras och automatiseras

Vid byggprojekt kräver tillvals- och eftermarknadshantering stora administrativa resurser.
Genom att digitalisera och automatisera dessa ökar effektiviteten, kvaliteten, spårbarheten och i längden kundnöjdheten.
– Vi kan hjälpa projektutvecklare och totalentreprenörer att bli digitala. Det här är en stark trend och de aktörer som inte hakar på riskerar snart att halka efter, säger Philip Göransson, vd på HomeMaker.

Vid byggnationer och renoveringar förväntar sig kunder att kunna göra tillval av olika typer av inredning och material, som köksluckor, kakelplattor och kranar. För stora byggprojekt med hundratals lägenheter blir det snabbt en enorm mängd information att hålla reda på.

När köpare eller hyresgäster väl flyttar in startar en eftermarknadshantering där fel, vilka nästan alltid uppstår, ska korrigeras. Här finns ofta olika typer av garantier att räkna med. Eftersom byggprojekt i dag ofta involverar många underentreprenörer, är det en stor administrativ börda att hålla ordning på vem som gjort exakt vad.

HomeMaker skapar spårbarhet
Det svenska företaget HomeMaker kan med sina lösningar HomeMaker Showroom och HomeMaker Service fullt ut digitalisera och därmed förenkla dessa processer, hela vägen från kunds köpintresse via all form av ärendehantering till fullständigt slutfört och färdiglevererat projekt.

– Våra lösningar är riktade till bostads-/projektutvecklare och fastighetsägare men vi erbjuder också ett digitalt gränssnitt för bostadsköparna, vilket de förväntar sig. I dag ska allt ske på nätet för alla parter i processen och vi kan hjälpa företagen med denna förflyttning, avslutar Philip Göransson.

Om HomeMaker
HomeMaker grundades 2015 med syftet att digitalisera fastighets- och byggbranschen.
Med 60 kunder i Skandinavien och fler än 500 utförda projekt och 45 000 bostäder i våra system är vi en av branschledarna inom tillvals- och eftermarknadshantering. Vi erbjuder en digitaliserad kundresa, från kundens köpintresse till ärendehantering.

Läs mer på: www.homemaker.se