Tillskott av omega-3 ger ett flertal positiva effekter på vår hälsa

Vi äter tyvärr allt mindre fisk samtidigt som den nyttiga, feta fisken vi köper ofta är odlad. Det innebär att många av oss kan få svårt att uppnå dagsbehovet av omega-3 fettsyrorna. Eftersom fettsyrorna är livsviktiga rekommenderar nu Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, ett dagligt intag av omega-3 fettsyrorna EPA och DHA till vuxna och ett tillskott av DHA till gravida och ammande mammor. 

Omega-3 fettsyror tillhör, tillsammans med i princip samtliga vitaminer, de näringsämnen som kroppen inte själv kan tillverka. De är därför livsviktigt att vi får i oss omega-3 genom mat eller kosttillskott. 

– Omega-3 stödjer flera viktiga funktioner i kroppen. Det är viktigt för mammor och de som ammar att se till att få i sig omega-3 fettsyran DHA. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. EFSA, rekommenderar numera ett extra tillskott vid graviditet och amning, förklarar John Erik Erdal, R&D Manager Orkla.

De viktiga fettsyrorna i omega-3 är DHA och EPA. Om mamman eller den blivande mamman äter omega-3 fettsyran DHA bidrar det till att ögonen utvecklas normalt både hos fostret och senare spädbarnet om det ammas. Denna fettsyra bidrar också till att synen utvecklas normalt hos spädbarn upp till 12 månader.

– DHA bidrar även till att själva hjärnan utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas. Även för vuxna har intag av fisk och omega-3 stor betydelse för hälsan. Om man som vuxen intar 250 mg DHA dagligen bidrar det till att man kan bibehålla både en normal hjärnfunktion och synförmåga. Om man dagligen även intar EPA så bidrar det till en normal hjärtfunktion, säger John Erik Erdal. 

Alla är nog medvetna om att fisk är nyttigt och att man blir intelligent av att äta mycket fisk. Men är det verkligen så? 

– Jo då, fisk är nyttigt och det beror bland annat på innehållet av omega-3, samtidigt äter vi mindre fisk än tidigare. Enligt Livsmedelsverket äter endast 3 av 10 svenskar fisk mer än två gånger per vecka. Om det är mest torsk man äter får man äta ganska mycket för att få i sig rekommenderad mängd av omega-3, vilket jag inte tror att så många inser, berättar Karin Stålhammar, produktchef Orkla.

En annan viktig sak att tänka på är miljöaspekten, och det är bra för miljön att fler väljer fisk som är certifierad och som är fångad med försiktiga fångstmetoder. 

– Väljer man att ta ett tillskott av omega-3 skall naturligtvis även förpackningen vara miljövänlig, menar Karin Stålhammar. Jag tror också att vi kommer att få se mer växtbaserade produkter på marknaden, med tanke på det ökade intresset för vegansk kosthållning, som exempelvis vårt veganska omega-3 preparat baserat på alger, avslutar Karin Stålhammar.

Fakta om Omega 3:
Intag av DHA bidrar till att synen utvecklas normalt hos spädbarn upp till 12 månaders ålder, den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 100 mg DHA.

Mammans intag av DHA bidrar till att ögonen och hjärnan utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas, den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag på 200 mg DHA utöver det rekommenderade intaget för vuxna (250 mg av en kombination av DHA och EPA).

DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion samt normal synförmåga hos vuxna. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.

EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg av en kombination av DHA och EPA.

Det är viktigt med en mångsidig och varierad kost och en hälsosam livsstil. Kosttillskott bör därför inte användas som ett alternativ till kosten.

Pharbio Omega-3 – Bra omega-3 från havet!
Pharbio Omega-3 erbjuder kosttillskott som är anpassade efter dig och din familjs behov – för hela kroppen och för hela livet! Vi har ett brett utbud av omega-3-tillskott som passar alla – vuxna, gravida, veganer, barn, aktiva och du som är äldre. Pharbio Omega-3 tillverkas av Orkla Care.

www.orkla.se / www.braomega3.se

Pia Langenkrans, produktivitetscoach, Camilla Ahlstedt, produktivitetscoach och Ulrika Hedlund, VD och grundare av Storyals jobbar ihop via Microsoft Teams.

Digital kompetens – en förutsättning för en hälsosam arbetsplats

Hur har den digitala omställningen under pandemin påverkat din organisation? Känns det svårt att hänga med? Svenska ed-techföretaget Storyals har de senaste åren utvecklat en innovativ lösning för att hjälpa organisationer öka den digitala kompetensen, via en prenumerationsbaserad utbildningslösning och modern produktivitetscoachning.

”Den hybrida arbetsplatsen” – där medarbetare arbetar mer digitalt och från olika platser – har blivit den nya vardagen. Med rätt förutsättningar gör digitaliseringen arbetet mer effektivt och förbättrar kommunikationen med kunder, leverantörer och medarbetare. Men om inte det digitala ledarskapet finns på plats kan det leda till falskhalsar, sämre kundrelationer, utbrändhet och onödig stress.

Storyals hjälper företag stärka det digitala ledarskapet, öka kunskapen, och hitta nya arbetsmetoder som passar den nya verkligheten. Genom en innovativ tjänst får kunderna tillgång till engagerande utbildningsserier om hur man på bästa sätt använder moderna digitala verktyg i Microsoft 365, såsom Teams, Planner och Whiteboard. För att ge ytterligare stöd till medarbetare och chefer erbjuder Storyals också workshops, individuell coachning och ett digitalt gym där personalen direkt via Teams kan ställa frågor och få tips av Storyals erfarna produktivitetscoacher.

Storyals VD och grundare Ulrika Hedlund menar att man kan se tydliga kopplingar till medarbetarnas hälsa.

– Anställda förväntas använda ny teknik utan att få någon som helst utbildning. De utsätts för situationer som leder till utbrändhet, stress och frustration. Företagen måste ta sitt ansvar och ge anställda rätt förutsättningar och rätt kunskap. Där måste ledarna ta täten.

– Att få det digitala arbetet att fungera, och få alla att känna sig inkluderade, handlar om att bygga ett starkt digitalt ledarskap. För att uppnå det måste kontinuerligt lärande vara en del av organisationskulturen, säger Camilla Ahlstedt, produktivitetscoach med lång erfarenhet av digitalt lärande från bland annat Växjö kommun.

Ulrika Hedlund menar att många företag enbart fokuserar på själva tekniken.

– En typisk kund investerar i licenser från Microsoft och förväntar sig alla automatiskt ska ta till sig nya arbetssätt. Men så är det inte.

En förutsättning för förändring är att medarbetare ser ”egennyttan”. För det krävs inspiration och motivation vilket Storyals tagit fasta på.

– Vi förklarar så att man förstår, använder storytelling för att öka inlärningen och visar praktiskt hur verktygen kan användas för att förenkla i vardagen, säger Ulrika.

 

Storyals erbjuder kostnadseffektiva lösningar för att inspirera, motivera och utbilda användare att jobba smartare i den digitala arbetsplatsen och Microsoft 365. Storyals är en Microsoft Adoption and Change Management Partner och återförsäljare av LMS365.

Läs mer på Storyals.se

Kalle Moraeus, ambassadör för Rewell.

Testosteronbrist – en okänd folksjukdom som kan behandlas

Redan i 50-årsåldern kan vissa män ha brist på könshormonet testosteron. Det leder ofta till nedstämdhet, trötthet och minskad sexlust. Testosteronbrist förväxlas ofta med normalt åldrande, men det finns hjälp att få.

Är du en medelålders (45+) man som inte har samma energi som tidigare, ofta känner dig trött eller nedstämd och upplever att livs- och sexlusten har minskat? Dessa symtom behöver inte vara tecken på ett naturligt åldrade eller generell nedstämdhet. Det kan vara så att du har testosteronbrist – och då kan du få hjälp.

Detta är en okänd folksjukdom som cirka 100 000 svenska män lider av. Bara 1 av 5 får behandling idag, något som leder till sämre livskvalitet och onödigt lidande.

Hur tar man då reda på om man har testosteronbrist?
– Det enda sättet att verkligen få svar om på man har testosteronbrist är genom ett blodprov som mäter testosteronhalten och att man får kontakt med läkare som sedan utreder dig och ställer diagnos samt ger förslag på behandling, berättar Tomas Meisel, specialist i allmänmedicin.

Den vanliga primärvården har ofta inte kunskap eller erfarenhet att upptäcka personer som lider av det här tillståndet. Nu finns det dock en digital vårdtjänst som kan ge alla medicinsk hjälp på ett smidigt och enkelt sätt. Med Rewells tjänst får man snabbt en första indikation på om ens symtom kan kopplas till testosteronbrist.

– Man tar blodprov och gör hälsokontroll via våra partners och kommer sedan via vår digitala tjänst i kontakt med läkare som utreder och ställer diagnos, berättar Krister Nilsson, Rewells medgrundare och VD.

Rewell sprider information om sjukdomen och behandlingen via ett antal välbekanta ambassadörer – Plura, Kalle Moraeus, Thomas ”Rådis” Rådström, Micke ”Syd” Andersson och Roger Melin. De tycker alla att det är viktigt att sprida kunskapen om sjukdomen och vill motivera män som upplever symtom att söka hjälp.

– När jag påbörjade min behandling fick jag en omedelbar förhöjning av humöret, jag märker en stor skillnad. Idag känner jag mig mer som 40 än 60 – jag är rörlig, pigg och glad på ett annat sätt, berättar Kalle Moraeus.

– Att ta blodprov och kolla sin testosteronnivå är en av de saker man kan göra för att undersöka sin hälsa. Min förhoppning är att män börjar prata om det på här på ett odramatiskt sätt, tillägger Micke ”Syd” Andersson.

Symtom som kan kopplas till testosteronbrist

  • Trötthet och låg energi
  • Sömnproblem
  • Håglöshet
  • Irritation och dåligt humör
  • Viktuppgång
  • Nedsatt sexuell lust
  • Avsaknad av morgonerektioner

Behandling
Rewell erbjuder undersökning, diagnos och behandling. Följande kan ingå i din individuella behandlingsplan:

  • Provtagningar
  • Receptförskrivningar
  • Konsulterande uppföljningsmöten med specialistläkare
  • Rådgivning
  • Hälsokontroll
  • Administration vid injektionsbehandling

Rewell grundades 2018 med fokus på manlig hälsa. Visionen är ”välbefinnande och hälsa för män genom hela livet”. Rewell erbjuder snabb och smidig utredning av symtom på testosteronbrist. Provtagning, hälsokontroll och behandling över hela landet.
Läs mer på rewell.se

Så skapar BioZone ren och luktfri luft inomhus – med ökat smittskydd mot Covid-19 ● ”Gör nytta i alla miljöer”

Inomhusluften är viktig för vår hälsa och vårt välbefinnande – och måste därför vårdas väl.
En ny typ av luftrenare kan på ett miljösmart och kostnadseffektivt sätt avlägsna virus, bakterier, kemiska gaser, mögelsporer och dålig lukt.
– Jämfört med traditionella filterlösningar är luftreningssystem baserade på den plasmateknologi som vi använder mycket effektivare. BioZone luftrenare reducerar Covid 19-virus, säger Pär Ederstål, VD för BioZone Scandinavia.

Vanlig inomhusluft kan i dag innehålla en mängd olika föroreningar som påverkar vår hälsa.
Mattor, plast, isolering, rengöringsprodukter, sprayer, textilier och orena ventilationstrummor skapar dålig luft, även vid normal användning.

De gaser, bakterier, mögelsporer och andra oönskade partiklar som sprids från allt detta ger en skadlig inomhusmiljö och bidrar till allergier, astmaproblem och trötthet. Det kan leda till sjukfrånvaro.

Företaget BioZone kan erbjuda en typ av luftrenare som med hjälp av plasmateknologi och UV-strålning som effektivt reducerar föroreningar och dålig lukt i inomhusmiljön.

Covid 19-virus reduceras
Tekniken är så bra att Covid 19-virus till 99,999 procent oskadliggörs i luft och på ytor.

– Människor och djur trivs bättre och har färre hälsoproblem. Även obehagliga lukter försvinner. Har man mögelskadade rum kan man utan risk för hälsan fortsätta vistas där fram till att man åtgärdat problemet, säger Pär Ederstål.

Luftrenarna från BioZone fungerar lika bra i alla inomhusmiljöer, som bostäder, skolor, klassrum och på arbetsplatser som frisörer, kaféer och på kontor, för att rena och fräscha upp luften.

Mer hållbar lösning
Ett annat exempel är soprum och offentliga toaletter, där lukten kan vara väldigt stark.

– I dag är det vanligt att kyla soprum för att hämma bakterietillväxt och därmed minska ovälkomna lukter. Det är en dyr och inte särskilt miljövänlig lösning. Genom den teknik som BioZone använder bryts istället bakterierna ner, vilket samtidigt gör att lukten försvinner. Det är en bättre, billigare och mer hållbar lösning, förklarar Pär Ederstål.

BioZone Scandinavia AB har sedan 2005 bearbetat den nordiska marknaden för att identifiera problem i inomhusmiljön och introducera lösningar med hjälp av BioZone’s nya teknik för sanering och kontinuerlig luftrening.
Vi finns i Åkersberga, ca 3 mil norr om Stockholm.
Läs mer på: www.biozone.se

”Jag kunde se massvis av nya små hårstrån i hårbotten”, säger Sofia, 45, efter att i tre månader ha tagit kosttillskottet Hair Volume.

Sofia, 45, hade problem med håravfall – så hittade hon lösningen!

Sofia har periodvis lidit av håravfall sedan tonåren. Efter att ha provat en mängd olika metoder som inte gett resultat, testade hon kosttillskottet Hair Volume.

– Jag var först skeptisk men efter tre månader märkte jag resultat. Jag fällde inte längre så mycket hår och det började till och med växa ut nytt hår. Nu är jag nöjd med mitt hår igen och behöver inte oroa mig, säger hon.

Som barn hade Sofia tjockt hår, men i tonåren hände något. Hon började precis som många andra att tappa hår. Hon gick till läkare, fick råd om att äta mer B-vitamin och testade akupunktur och andra metoder, men ingenting gav en långvarig effekt.

– Jag har dragits med detta problem mer eller mindre hela livet och provat det mesta, säger Sofia, som i dag är 45 år gammal.

Periodvist håravfall och hår med dålig kvalitet är vanligt, och påverkar många i Sverige. Sofia berättar om oron hon kände över varför hon tappade så mycket hår.

– Det är stressframkallande att se allt löst hår i hårborsten. Den stressen kan leda till ännu mer oro som i sin tur skapar mer stress. Det kan öka håravfallet. Man hamnar i en ond cirkel, säger hon.

En dag fick hon syn på kosttillskottet Hair Volume från det svenska företaget New Nordic.

– Jag var först skeptisk, men tänkte sedan att ”Jag har ju provat så mycket annat, så jag kan väl prova det här med”, säger hon.

Märkte skillnad med Hair Volume
Hon började använda Hair Volume, och tog en tablett om dagen. Efter tre månader märkte hon en tydlig skillnad.

–  Jag kunde se massvis av nya små hårstrån i hårbotten. Min frisör undrade vad jag gjort med mitt hår och jag sa till henne att jag nu hittat något som verkligen fungerar. Då började min frisör ta Hair Volume och även hon märkte skillnad. Ytterligare två väninnor har börjat med kosttillskottet. Vi är alla så nöjda och ser tydliga resultat, säger Sofia.

Huvudingredienserna i kosttillskottet Hair Volume är växtextrakt från äpple, åkerfräken och hirs, tillsammans med biotin och zink och aminosyror.

Nu kompletteras Hair Volume med schampo och balsam
Att i perioder tappa hår är helt normalt och kan orsakas av hormonella förändringar, stress eller yttre påverkan. Det rekommenderas att avsätta minst tre månader när man börjar med produkten för att man ska se ett resultat, som kan visa sig på tre sätt: fler utväxande hårstrån, färre hårstrån som faller av samt att de utväxande hårstråna kommer att ha en bättre kvalitet.

Nyligen lanserades även ett schampo och balsam i serien som kompletterar kosttillskottet. Dessa produkter har under 2021 nominerats till det prestigefyllda priset Swedish Beauty Awards och de kan användas var för sig eller tillsammans med kosttillskottet för att förstärka varandras egenskaper. Kosttillskott kan generellt sett hjälpa till med att bevara kroppens normala funktioner och rätta till tillfälliga obalanser. Hair Volume innehåller biotin och zink som bidrar till att bibehålla normalt hår.

Om Hair Volume från New Nordic
Produkten Hair Volume är utvecklad av det svenska företaget New Nordic och tillverkas också i Sverige. Produkten säljs på apotek och i hälsobutiker.
Hair Volume har funnits i 10 år och säljs i dag i över 30 länder och har vunnit många internationella utmärkelser.
Hair Volume finns som 30, 90, och 180-pack samt i en internationell version som välsmakande ”tuggisar” med äpplesmak. Doseringen av tabletterna är 1 om dagen.
New Nordic har över 30 års erfarenhet av att utveckla funktionella kosttillskott och har en stor kunskapsbas om växter och örter och deras unika egenskaper.

Läs mer och beställ på: www.newnordic.se

Dammsug luften med luftrenare

I en studie publicerad av FN hösten 2021 skriver man att luftföroreningar är ett akut globalt hot mot folkhälsan. Fler dör av luftföroreningar än av alkohol och fysisk inaktivitet. Vad händer när vi går tillbaka till normala rutiner och vad kan arbetsgivare göra för att förbättra arbetsmiljön? 

Att träffa kollegorna igen är såklart fantastiskt men också förenat med en viss risk. T.ex. när vi nyser eller hostar utsöndrar vi droppar som kan innehålla smittbärande partiklar. Dessa partiklar kan sväva runt i luften i flera timmar och landar sedan på olika ytor som vi kommer i kontakt med. Detta ökar risken att vi smittas genom att vi antingen andas in partiklarna eller genom kontaktsmitta. I tillägg till detta har vi också alla luftburna föroreningar och dess risker. De flesta vet att luftföroreningar orsakar bland annat hjärt- och kärlsjukdomar samt ökar risken för cancer, men visste du att man inom forskningen också hittat samband mellan påverkan på hjärnan och luftföroreningar? T.ex. demens, ADHD och depression.

I Sverige har vi jämförelsevis både ren utomhusluft och bra ventilation. Vi är lyckligt lottade med att de flesta arbetsplatser har ett fungerande ventilationssystem, men faktum är att vår innemiljö ofta är upp till 50 gånger mer förorenad än utomhusluften. Därför finns stora vinster att göra genom att komplettera ventilationen med luftrenare. Med en luftrenare kan vi i princip dammsuga luften och därmed minska risken att andas in farliga föroreningar och att vi blir sjuka. Med frisk personal och ren luft förbättrar vi prestationerna och minskar antalet sjukskrivningar. En bra luftrenare kan på några minuter skapa en betydligt renare innemiljö genom att filtrera bort 99,995 % av partiklarna. Det minskar risken för att utsättas för smittor och föroreningar avsevärt. Luftrenare är det absolut enklaste och snabbaste sättet att förbättra sin luftkvalitet inomhus och skapa en hälsosam och produktiv innemiljö. Att satsa på ren luft är att ta hälsa till nästa nivå och bidrar till en mer attraktiv arbetsplats.

Läs mer på Camfil.se

Textförfattare: Mattias Utbys och Rebecca Elliot

Camfil grundades 1963 i en liten stuga i Trosa och har idag cirka 5000 anställda över hela världen. Med ett starkt fokus på forskning och utveckling är Camfil tekniskt ledande i världen inom luftrening där man tillhandahåller premiumlösningar och högkvalitativa produkter. Camfils system förbättrar produktiviteten för personal och utrustning, minimerar energianvändningen och gynnar människors hälsa och miljön.

Mer om Camfil på camfil.se

På Myndigheten för arbetsmiljökunskap samlar man kunskap om hur arbetsmiljöarbete kan utföras mer proaktivt. Genom att dra nytta av faktorer som får medarbetarna att må bättre kan man skapa mer hälsofrämjande arbetsplatser.

Så arbetar Myndigheten för arbetsmiljökunskap för att vi ska må bättre på jobbet – och därmed främja den svenska folkhälsan

I Sverige tillbringar de flesta mycket tid på sina arbetsplatser – och därför har arbetsmiljön stor påverkan på vårt välbefinnande. Myndigheten för arbetsmiljökunskap arbetar bland annat med att identifiera vilka faktorer i arbetsmiljön som påverkar hur vi mår.
– Medarbetare ska känna sig friskare när de går hem än när de kom till arbetet på morgonen. Därför arbetar vi med att öka medvetenheten om betydelsen av så kallade friskfaktorer i arbetslivet, alltså vad på våra arbetsplatser som får oss att må bättre, säger Nader Ahmadi, generaldirektör för Myndigheten för arbetsmiljökunskap. 

Någon har räknat ut att en svensk i genomsnitt arbetar 99 117 timmar av livet. Det varierar förstås från en person till en annan, men poängen är att människor i Sverige tillbringar väldigt mycket tid på sina arbetsplatser. Därav faller det naturligt att våra arbeten påverkar hur vi mår. 

Mycket i det traditionella arbetsmiljöarbetet har fokuserat på risker och problem. Men arbetsmiljöarbete kan utföras mer proaktivt, där vi i stället kan använda och dra nytta av faktorer som får medarbetarna att må bättre – och på det viset skapa mer hälsofrämjande arbetsplatser.

När Myndigheten för arbetsmiljökunskap inrättades 2018 var ett av de initiala uppdragen från regeringen att sammanställa och redovisa så kallade friskfaktorer som kan bidra till en hållbar och hälsosam arbetsmiljö.

– Med friskfaktorer menas faktorer som har utgångspunkt i det som fungerar bra och bidrar till en hälsosam arbetsmiljö. I direktivet till uppdraget framgick det tydligt att vi skulle utgå och fokusera på det friska och tänka främjande i stället för att bara utgå ifrån att lösa problem, förklarar Nader Ahmadi.

Brist på forskning skapade kreativt angreppssätt
En utmaning i arbetet har varit att det nästan helt saknades forskning inom området om vad som utgör friskfaktorer. För att identifiera dessa har myndigheten fått tänka annorlunda.

– Ofta har vi varit tvungna att genom negation se vad som varit en riskfaktor. Om vi sedan gör tvärtom når vi en friskfaktor. Vår första slutsats var att vi behöver ändra perspektiv för att hitta vad som är positivt och glädjebejakande i arbetslivet för att sedan förstå vad som är hälsofrämjande, säger han.

I sitt arbete har myndigheten lyckats med identifierat ett antal friskfaktorer och en av de viktigaste är ledarskap och att medarbetare har en bra chef.

– Ett ledarskap som lägger fokus på vision och inspiration, ett så kallat transformativt ledarskap, som tar hänsyn till medarbetarnas behov, deras tankar och deras arbetstillfredsställelse är en av de viktigaste faktorerna som vi har identifierat, säger Nader Ahmadi.

Nader Ahmadi, generaldirektör för Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Flexibla arbetsplatser ökar arbetsglädjen
Förbättrade förutsättningar för utveckling och fortbildning, när medarbetare får växa i sina roller och utvecklas kunskapsmässigt och relationsmässigt är också exempel på friskfaktorer.

Ytterligare en friskfaktor är flexibilitet i anställningsformen och arbetsformen.

– När vi kan bestämma när och var vi vill jobba i större utsträckning så är det en tydlig friskfaktor. Det ökar både motivationen till arbete, produktiviteten, effektiviteten och kreativiteten. Det har varit positivt nu under pandemin att vi har varit tvungna att jobba hemifrån, säger Nader Ahmadi, och tillägger:

– Med nytt tänk i hur vi organiserar vårt arbetsliv kommer vi få friskare, gladare och mer produktiva medarbetare.

Det initiala uppdraget från regeringen har slutförts och det väckte en hel del nyfikenhet från politiskt håll. Slutsatserna har gjorts tillgängliga för arbetsmarknadens parter men också för företagshälsovården, allmänheten och andra intresserade genom podcast, sociala medier, webbinarium och annat material som exempelvis riktlinjer och vägledningar.

Förutom att arbeta på uppdrag av regeringen startar myndigheten även egna projekt och i ett egeninitierat projekt riktar sig myndigheten till elever i grund- och gymnasieskolan.

Anna Mannikoff, analytiker och stf generaldirektör på Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Arbetsmiljökunskap i grund- och gymnasieskolan
Projektet ”Arbetsmiljökunskap i grund- och gymnasieskolan” syftar till att undersöka hur skolor arbetar med att skapa arbetsmiljömedvetenhet hos elever, och identifierar möjliga vägar till att få in mer arbetsmiljökunskap i både grund- som gymnasieskolan. Resultatet presenteras i slutet av 2021 för att sedan spridas vidare för att komma till användning i praktiken.

Det här projektet leds av Anna Mannikoff, analytiker och stf generaldirektör på myndigheten. 

– Elever behöver rustas med en medvetenhet i arbetsmiljöfrågor, så att de när de kommer ut i arbetslivet känner till rättigheter, skyldigheter och vet att detta är något man ska arbeta systematiskt med. Vi ser att just unga är de som är mest utsatta för arbetsolyckor. Att öka kunskapen är därför ett sätt att minska arbetsolyckor och annan ohälsa i arbetslivet, säger hon.

Statistik visar att i åldersgruppen 16 till 24 år har under de senaste fem åren 25 000 personer skadat sig på jobbet så allvarligt att de blivit sjukskrivna.

Samtidigt finns i dag finns ungefär 1.9 miljoner unga i skolsystemet från förskolan till gymnasiet, där också runt 260 000 förskollärare och lärare arbetar. Arbetsmiljön i skolan berör alltså långt över 2 miljoner individer, vilket gör att skolan utan konkurrens är Sveriges största arbetsplats.

– Vi vill med projektet bidra till en diskussion om hur skolledare och pedagoger kan arbeta med att stärka kunskapen och medvetenheten i arbetsmiljöfrågor i skolan. Vissa saker kan göras redan nu inom skolans olika ämnen, och här kommer vi att bidra med stöd till undervisningen och kompetensutveckling. 

Anna Mannikoff fortsätter:
– Vi förespråkar inte att arbetsmiljökunskap ska vara ett eget ämne, men ser ett behov av att det kan komma in som en röd tråd i utbildningen, hela vägen från förskola till gymnasieskolan. Som det nu ser ut riskerar till exempel gymnasieelever på högskoleförberedande program att få särskilt lite kunskap med sig i de här frågorna, vilket är olyckligt med tanke på att även de ska ut i arbetslivet och en del börjar jobba direkt efter gymnasieskolan. 

Flera nya uppdrag och projekt
Folkhälsa är ett samlingsbegrepp för hela befolkningens hälsotillstånd - gammal som ung – och eftersom vi blir allt äldre och det mesta pekar på att vi i framtiden kommer att yrkesarbeta allt högre upp i ålder arbetar myndigheten med en kunskapssammanställning som kartlägger och sammanfattar forskning om den psykosociala arbetsmiljön för senior arbetskraft.

I arbetet tittar myndigheten på faktorer som påverkar arbetslivet för äldre medarbetare, och berör även områden som åldersdiskriminering, hur seniorers förändrade fysiska förmåga vid stigande ålder påverkar deras mående och hur digitalisering och teknisk utveckling på arbetsplatsen inverkar på den psykosociala arbetsmiljön för senior arbetskraft.

Resultatet kommer att presenteras i början av 2022.

 

Myndigheten för arbetsmiljökunskap är en statlig myndighet som bildades 1 juni 2018 och verkar under Arbetsmarknadsdepartementet. Myndigheten är ett nationellt kunskapscentrum för frågor om arbetsmiljö.

Vision: För ett friskt och hållbart arbetsliv, idag och i framtiden. 

Övrigt: Myndigheten är utsedda av regeringen att vara Sveriges kontaktpunkt, Focal Point, i EU-Osha. EU-Osha är EU:s arbetsmiljökontor och arbetar med att förbättra arbetsmiljön på arbetsplatser i hela EU. Bland annat arbetar myndigheten med den internationella kampanjen ”Friska arbetsplatser belastar rätt” och tillsammans med andra aktörer, både nationellt och i övriga Europa.

Läs mer på: www.mynak.se

Få kontroll på smärtan – PainDrainer förhöjer livskvaliteten

För de som lever med kronisk smärta är det svårt att hitta rätt aktivitetsbalans för att ha ork och energi till det man tycker om. Många undviker att röra sig i rädsla för att få ont vilket istället kan få motsatt effekt. I längden kan detta även leda till isolation och nedstämdhet. Med appen PainDrainer nära till hands kan patienter logga sina aktiviteter och smärta. Genom AI-teknik får de individuell feedback som hjälper till att sätta aktivitetsmål och få mer energi till det som ger livskvalitet.

Maria Rosén Klement är forskningskoordinator på Institutionen för immunteknologi vid Lunds universitet och medgrundare av PainDrainer, dessutom är hon själv smärtpatient och berättar att hon med hjälp av appen fått mer kontroll över sin vardag och större förståelse för hur hennes smärta fungerar.

– Jag stod mitt i livet med tre barn, många fritidsaktiviteter och karriär på gång innan en olycka gjorde att jag fick en skada på ryggmärgen. Till följd av den lever jag med nervsmärta och blev svagare i kroppen, vilket påverkar mitt liv enormt, säger hon och fortsätter:

– Det stora problemet inom sjukvården är att behandlingar är standardiserade trots att alla patienter har så individuell problematik. Jag gick på smärtrehabilitering i grupp med 10 personer som hade ont på olika delar av kroppen men vi hade ändå samma fysioterapibehandling. Med PainDrainer kan jag i min rehabilitering själv logga mina dagliga aktiviteter och se hur det påverkar smärtan och då spara energi till de aktiviteter som ger mig livskvalitet.

Maria Rosén Klement, forskningskoordinator och medgrundare av PainDrainer

Så funkar PainDrainer
I appen loggas bland annat hur sömnen varit, vilket hushållsarbete som utförts, fritidsaktiviteter man ägnat sig åt samt hur länge. Därefter anges vilken intensitetsnivå som smärtan legat på och känslan efter aktiviteterna. Detta är baserat på olika ämnesområden som man vanligen diskuterar under smärtrehabilitering. 

– Eftersom hjärnan är selektiv påverkas smärtan av huruvida du upplever en aktivitet som positiv. Därmed kan smärtan minska genom att man upplever en bättre livskvalitet. När PainDrainer använts i 8–9 dagar så lär sig AI-motorn hur individen fungerar och ger förslag på hur varje enskild användare kan planera sin dag för att inte nå över en viss smärtnivå samt få en bättre aktivitetsbalans. Det är den enda produkten på marknaden som hjälper patienter att utifrån deras egen personliga data ge dem guidning för att nå sina aktivitetsmål och få energi till det som är viktigt, säger Ann-Christin Malmborg Hager, VD för PainDrainer.

Marcelo Rivano Fischer, Leg psykolog, Docent inom verksamhetsområdet neurokirurgi och smärtrehabilitering

Smärtspecialister i Skandinavien och USA har bidragit till utvecklingen
Den första kliniska studien på PainDrainer genomfördes med UC San Diego Health Science Center och visade att redan efter ungefär sex veckors användning minskade smärtnivån och livskvaliteten ökade hos smärtpatienterna som medverkade. I Sverige är en liknande studie på gång.

Marcelo Rivano Fischer är Leg psykolog, Docent inom verksamhetsområdet neurokirurgi och smärtrehabilitering. Han har varit rådgivare under utvecklingen av PainDrainer och kommer även att leda den svenska studien. Marcelo ser stor potential i appen och ser fram emot ett intressant samarbete framöver.

– Vi har kommit med underlag om hur smärtrehabilitering går till och hur smärta påverkar både fysiskt och psykiskt. Det florerar många olika saker i appvärlden och i tidningar som lovar mycket, men PainDrainer är en seriös ansats där de intresserar sig för vetenskapliga utvärderingar. Det gör appen intressant för oss som forskare. Utvecklarna har varit mycket följsamma, om forskning framöver visar att något bör ändras i appen så är de motiverade att göra det, säger han.

PainDrainer AB är ett svenskt företag med säte på Medicon Village i Lund. Bolaget bildades 2018 av Prof. Carl Borrebaeck och Dr. Maria Rosén Klement tillsammans med Göran Barkfors. PainDrainer finns på App store i oktober.

Mejla info@paindrainer.com för exakt tidpunkt. Läs mer på www.paindrainer.com.

Ett enkelt koncept kan motverka skörhet och muskelsvikt hos äldre

Skörhet tillsammans med muskelsvikt och undernäring är ett vanligt överlappande tillstånd bland äldre. Men undernäring inte är en naturlig del av åldrandet. Protein- och energirik mat och rörelse är avgörande för att undkomma detta och även om många ansatser görs inom vård och omsorg så är det sällan tillräckligt. Det finns dock enkla medel som kan göra stor skillnad för att stärka de äldre, öka livskvaliteten och klara fler vardagliga aktiviteter själva. 

Ett påtagligt problem idag är att många äldre inte får i sig den näring och protein som de behöver, särskilt då behovet ökar med ålder och sjukdom. Detta kan bland annat bero på att det är svårt och få i sig den mängd eller typ av mat som krävs för att täcka näringsbehovet. Bristande näringsintag leder på sikt till undernäring, muskelsvikt och skörhet. Denna skörhet gör att individen lättare kan bli sjuk och hamna i ett vårdberoende. 

– Tecken på undernäring, skörhet eller muskelsvikt kan förutom viktförlust vara orkeslöshet, dålig aptit och inaktivitet och det kan vara svårt att upptäcka. Här behöver man öka medvetenheten om undernäringens komplexa uttryck för att kunna upptäcka det i tid och sätta in mer effektiva åtgärder för att motverka det, berättar Anna Ottenblad, dietist och Medical Affairs Manager på Nutricia. 

OPEN-konceptet kan vara lösningen
I den svenska OPEN-studien (Older Person’s Exercise and Nutrition study) infördes enkla men effektiva fysiska övningar tillsammans med intag av två proteinrika medicinska näringsdrycker per dag. Resultatet visade att de som hade hög följsamhet till konceptet förbättrade sitt näringstillstånd samt fick ökad andel muskelmassa jämfört med kontrollgruppen. 

– Med OPEN-konceptet visades att det går att göra stor skillnad med små medel. Fysisk träning i kombination med medicinska näringsdrycker bör därför integreras i den dagliga omvårdnaden. Vi står inför ett demografiskt skifte där befolkningen blir allt äldre. God nutrition och fysisk aktivitet bygger ett hälsokapital för våra äldre och i längden finns både ekonomiska, sociala och hälsomässiga vinster att hämta. Det borde ligga i samhällets intresse att ta till sig och införa den här typen av praktiskt tillämpbara, förebyggande åtgärder som hjälper äldre att bibehålla hälsa och egenkapacitet så länge som möjligt, avslutar Anna Ottenblad. 

Nutricias syfte är att leda utvecklingen och bana väg för användandet av avancerad medicinsk nutrition inom sjukdomsbehandling. Nutricia är ett specialiserat hälsoföretag inom Danonekoncernen, med över 100 000 anställda i över 130 länder.

Näringsdrycker (kosttillägg) är produkter som används i kostbehandling, och klassificeras som Livsmedel för speciella medicinska ändamål. Fortimel är ett känt varumärke av näringsdrycker för vuxna och kan förskrivas av dietist, läkare och distriktssköterska eller köpas receptfritt på apotek.

Svensk kyckling och kalkon – ett proteinrikt och hälsosamt val för seniorer

Kroppens proteinbehov ökar med åldern. Seniorer över 70 år behöver 50 procent mer protein genom maten för att bevara sina muskler, jämfört med yngre personer.
– När man blir äldre orkar man ibland inte äta så mycket. Då är det viktigt att äta något det räcker att äta lite av för att snabbt få i sig allt man behöver. Här är kyckling och kalkon ett mycket bra val, säger Stina Nordqvist, dietist på branschorganisationen Svensk Fågel. 

En ny undersökning, baserad på 1000 intervjuer i åldersgruppen 70 – 84 år, visar att endast 5 procent av de tillfrågade känner till att kyckling och kalkon innehåller mest protein per 100 gram av alternativen ägg, nötkött, lax, kikärtor samt kyckling och kalkon. 

Samtidigt är protein ett näringsämne som många äldre äter för lite av. Åldrande i kombination med proteinbrist gör att musklerna förtvinar. Risken för fallolyckor ökar då dramatiskt vilket är den vanligaste orsaken till sjukhusinläggning för seniorer. Proteinbrist leder sedan även till sämre läkning och försvårad rehabilitering.

Lite fibrer lämnar plats åt mer proteiner
Det som också gör kyckling och kalkon lämplig att äta för seniorer är att det förutom mycket protein innehåller relativt lite fibrer, som annars tar upp mycket plats i maten och skapar en mättnadskänsla innan man fått i sig den näring man behöver.

– När man är äldre ska man inte äta så mycket fibrer för då orkar man inte äta lika mycket protein. Därför är kyckling och kalkon så bra mat, förklarar Stina Nordqvist.

Men det finns fler skäl.

– Tittar man på Livsmedelsverkets riktlinjer så är kyckling och kalkon väldigt hälsosam mat. Det har en låg fetthalt och fettet som det innehåller är bra fett, så kallat enkelomättat fett. Det har också har en hög nivå av vitaminer och mineraler. Det är det man eftersträvar i nyttig mat, säger Stina Nordqvist.

Stränga regler för uppfödning
Svensk Fågels medlemmar följer både svensk djurskyddslag, som är en av de strängaste i världen, och branschorganisationens egna kontrollprogram, som övervakas av myndigheter.

Verksamheten på gården är hållbar i alla led och kycklingarna ingår i gårdens kretslopp.

– Sammantaget är svensk kyckling och kalkon riktigt bra, hälsosam och proteinrik mat som produceras på ett hållbart och miljövänligt sätt. Fler äldre borde äta svensk kyckling och kalkon, avslutar Stina Nordqvist.

Svensk Fågel är branschorganisationen för svensk matfågelproduktion och uppfödning. 

Svensk Fågel står för 98 procent av matfågelproduktionen i Sverige och representerar hela kedjan med medlemmar som består av avelsföretag, kläckerier, fodertillverkare, bönder och slakterier. 

 Alla arbetar mot ett och samma mål – att ta fram världens bästa kyckling och kalkon.

Läs mer på: www.svenskfagel.se